HomeORIĆEV INTERVJU OSTAJE MEĐU DOKAZIMA
Sudije odbacile zahtev odbrane za izuzimanje intervjua koji je Naser Orić, u svojstvu osumnjičenog, dao istražiteljima tužilaštva 2001. godine. U međuvremenu je, kako saznajemo, odbačen zahtev optužbe da replicira na dokaze odbrane, a završne reči strana predviđene su za početak aprila.

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Video snimak i transkript intervjua koji je Naser Orić u maju i aprilu 2001. godine dao istražiteljima Tribunala neće biti izuzet iz dokaznog materijala, odlučilo je Pretresno veće koje vodi ovo suđenje.

U danas objavljenoj odluci sudije navode da "ne mogu isključiti intervju iz dokaznog materijala, ali će proceniti njegovu relativnu težinu kao dokaza", uzimajući u obzir argumente iz podnesaka strana koji su im tim povodom dostavljeni".

Orićeva odbrana je, krajem prošlog meseca, podnela zahtev da se snimci i transkript intervjua izuzmu iz dokaznih spisa, obrazlažući to "nestručnim prevodom" i "nedostatkom adekvatne pravne zaštite" osumnjičenog tokom intervjua, kao i značajnim razlikama između onoga što je Orić zaista rekao i onoga što mu se pripisuje u transkriptu intervjua.

Sudije su međutim procenile da "ni jedan od argumenata odbrane, nije dovoljno snažan da bi se čitav intervju mogao smatrati nepouzdanim, odnosno da bi bila poljuljana dokazna vrednost" koju bi on mogao da ima.

Veće je odbacilo sve primedbe na kojima se zasnivao zahtev odbrane za izuzimanje intervjua iz dokaza. Sudije, kako se navodi u odluci, "nemaju osnova da veruju da je intervju nepouzdan" zbog "nestručnog prevoda", kako je tvrdila odbrana. Odlučili su međutim, da posebno obrate pažnju na delove intervjua gde se čini da je "optuženi dobio pogrešan prevod" kao i na delove transkripta koji navodno nisu adekvatno prevedeni.

Konačno, Veće "nije utvrdilo da je optuženog tokom intervjua zastupao nekompetentni advokat." Činjenica da advokat Esad Konjić nije na tribunalovoj listi branilaca, smatra Veće, "ni na koji način ne umanjuje njegove profesionalne kapacitete". Orić tokom intervjua "nije pokazao nikakvu zabrinutost načinom na koji ga je zastupao g. Konjić, niti je zahtevao da on bude zamenjen", zaključile su sudije.

Tokom svog dokaznog postupka, tužilaštvo se često pozivalo na neke od Orićevih izjava iz intervjua. On je, tada kao osumnjičeni, opširno govorio o događajima u području Srebrenice krajem 1992. i početkom 1993. godine i o svojoj ulozi u organizaciji odbrane stanovništva opkoljene enklave, izložene stalnim napadima srpskih snaga. Rekao je i stvari koje mu ne idu u prilog, a na koje se u svom dokaznom postupku oslonila optužba.

Dokazni postupak na suđenju Naseru Oriću je završen, a sudije su u međuvremenu odbacile zahtev optužbe da replicira na izvedene dokaze odbrane. Svoje završne reči strane će izneti od 3. do 7. aprila 2006.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 264

MILOŠEVIĆEVA "BOSANSKA ODBRANA": Šta je Alija Izetbegović "priznao" Branku Kostiću?
POMRAČENJE U VUKOVARU: Ljudi koje je usred dana pojeo mrak
"MARTIĆEVCI, OTVARAJ!": Etničko čišćenje ili privatna osveta u Bruškoj
KNJIGOM NA KNJIGU: Literatura "udruženog zločinačkog poduhvata"