HomeSUDIJA "POSREDUJE" IZMEĐU SVEDOKA I BRANILACA
S obzirom da je svedok optužbe Irinej Bučko tokom unakrsnog ispitivanja bio izuzetno uzrujan, branioci Vukovarske trojke su teško dobijali odgovore na pitanja o "belim mantilima" u vukovarskoj bolnici ili aktivnostima civilne odbrane.

Irinej Bučko, svjedok na suđenju Irinej Bučko, svjedok na suđenju "Vukovarskoj trojki"

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe Irineja Bučka, branioci Vukovarske trojke su sa manje ili više strpljenja pokušavali da dokažu da su se među ranjenicima i bolesnicima vukovarske bolnice nalazili i pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) preobučeni u bolnička odela. Odbrana tvrdi da su se u bolnicu sklonili nakon što je JNA zauzela Vukovar 18. novembra 1991. godine, želeći da izbegnu hapšenje.

Svedok je, međutim, negirao da je u novembru 1991. godine postojala 204. brigada ZNG, tvrdeći da u Vukovaru nije bilo regularne vojske već samo branitelja, "običnih ljudi, koji su voleli svoj grad i za njega se žrtvovali zbog čega su završili na Ovčari". Branitelji Vukovara, ukazao je Bučko, su se samostalno organizovali a "nisu imali ni komandanta ni oružje, već lovačke puške", kojima su čuvali napuštene "srpske kuće od pljačke".

Nakon što mu je jedan od branilaca pročitao izjavu koju je 1995. godine dao istražiteljima Tužilaštva, svedok je priznao da je u novembru 1991. bio razočaran što su branitelji Vukovara u bolnici vojničke uniforme zamenili bolničkim. Kada je upitan zbog čega je on nosio beli mantil, Irinej Bučko je ponovio da je bio "uprljan i da takav nije mogao da prenosi ranjenike" tokom evakuacije.

S obzirom da je bio izuzetno uzrujan, Irinej Bučko je teško i nerado odgovarao na pitanja branilaca, tražeći od njih da prihvate krivicu za ubistvo pacijenata vukovarske bolnice. Zbog toga je predsedavajući veća, sudija Kevin Parker, u nekoliko prilika, preuzeo ulogu "posrednika" između advokata i svedoka, ukazujući da "branioci nemaju nameru da ga provociraju ili vređaju sećanja na ljude koji su poginuli ili bili ranjeni u Vukovaru".

Kako su, međutim, branioci Vukovarske trojke izneli tvrdnju da je dvorac Grofa Elca - u kojem je Irinej Bučko dočekao pad grada - bio vojni objekat a ne muzej, svedok je to doživeo kao njihov novi pokušaj da ga zbune, pa je demonstrativno prekinuo da odgovara na ta pitanja.

Suđenje Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću biće nastavljeno sutra, saslušanjem svedoka čiji je identitet zaštićen pseudonimom P 032.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe