HomeŠLJIVANČANIN I ZAKONI FIZIKE
Nakon što su prethodni svedoci optužbe tvrdili da je major Šljivančanin ujutro 20. novembra 1991. zakazao i vodio sastanak bolničkog osoblja, svedokinja Zvezdana Polovina izjavila da je majora u to vreme videla u dvorištu bolnice. Odbrana ukazuje da
njen klijent nije “čovek koji ruši zakone fizike.” Tužilac: Šljivančanin je u dvorištu "smirivao žene, kako bi muškarci bili izdvojeni i kasnije ubijeni na Ovčari”.


Zvezdana Polovina, svjedok na suđenju Zvezdana Polovina, svjedok na suđenju "Vukovarskoj trojki"

U unakrsnom ispitivanju svedokinje optužbe Zvezdane Polovine, branioci Veselina Šljivančanina su pokušali su da dokažu da 20. novembra 1991. godine optuženi nije prisustvovao sastanku medicinskog osoblja, već je, u to vreme, bio u dvorištu bolnice.

Svedokinja, koja je 20. novembra 1991. u vukovarskoj bolnici čekala na evakuaciju, je juče rekla da je oko 8 sati ujutro njoj, njenom suprugu i koleginici sa vukovarskog radija vojnik JNA naredio da izađu iz bolničke zgrade. Na izlazu, tvrdila je svedokinja, stajao je major Šljivančanin koji je muškarce usmeravao na levu a žene na desnu stranu.

Šljivančaninov branilac Momčilo Bulatović je danas pitao svedokinju da li je, u vreme razdvajanja, u dvorištu bolnice bilo i medicinsko osoblje. Pošto je na to odrečno odgovorila, branilac je svedokinju podsetio na izjavu koju je 1995. godine dala haškim istražiteljima, a u kojoj je navela da je medicinsko osoblje u to vreme bilo na sastanku sa JNA. Zvezdana Polovina je potvrdila da je osoblje bolnice bilo na sastanku i ponovila je da je major Šljivančanin u to vreme bio u dvorištu. Prema optužnici i prethodnim svedocima optužbe, sastanak u bolničkoj gipsari je zakazao i vodio upravo major Šljivančanin.

Ukazujući da odbrana “ne osporava da je Šljivančanin 20. novembra bio u bolnici”, branilac je primetio da njegov klijent nije “čovek koji ruši sve zakone fizike i prostora”, time što bi u isto vreme mogao da bude na dva različita mesta: u dvorištu bolnice i na sastanku sa medicinskim osobljem. Bulatović smatra da svedočenje Zvezdane Polovine potvrđuje “da nije sve onako kako je to zamislio tužilac”.

U razmeni koja je potom usledila između tužioca i Šljivančaninovog branioca, vođa tima optužbe Marks Mur/Moore je prisustvo optuženog u dvorištu i uveravanja koja je tom prilikom dao ženama da će im se odvedeni muževi brzo priključiti, tumačio kao dokaz o nameri “da se te žene smire, kako bi muškarci bili izdvojeni i kasnije ubijeni na Ovčari”.

Optužba će sutra početi glavno ispitivanje Mare Bućko, medicinske sestre vukovarske bolnice čiji je muž odveden u kasarnu JNA. Na njenu inicijativu, prema ranijim svedočenjima, je sastavljen spisak imena odvedenih muževa medicinskih radnica koji su zahvaljujući tome, nakon nekoliko sati iz kasarne vraćeni u bolnicu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 258

IZVAN RAZUMNE SUMNJE: "Velika verovatnoća" nije dovoljna za osudu
"ZAJEDNIČKI PODUHVAT": Optuženi i tužilac protiv razdvajanja postupka
ZAKONI FIZIKE: Da li je major u isto vreme bio na dva mesta
PREDSTAVLJANJE: Sudija Fausto Pokar - novi predsednik Tribunala
IDFA 2005: SENSE na festivalu u Amsterdamu