HomeŠLJIVANČANIN RAZDVAJAO MUŠKARCE OD ŽENA
Novinarka Zvezdana Polovina je na suđenju Vukovarskoj trojki svedočila da je Veselin Šljivančanin razdvajao muškarce od žena u vukovarskoj bolnici 20. novembra 1991. Kada su ga neke od žena pitale šta će biti sa njihovim muževima, odgovorio im je da ne brinu i da će im se oni priključiti kasnije.

Vukovarska trojka u sudnici TribunalaVukovarska trojka u sudnici Tribunala

Muškarac u uniformi koji je 20. novembra 1991., na izlazu iz vukovarske bolnice razdvajao muškarce od žena bio je Veselin Šljivančanin, tvrdi Zvezdana Polovina, novinarka “Hrvatskog radija Vukovar” koja se tada našla među odvojenim ženama.

Nakon što je JNA zauzela Vukovar, zaposleni vukovarskog radija su se, prema rečima svedokinje, 18. novembra 1991. godine podelili u dve grupe. Jedni su, smatrajući da je tako sigurnije, pokušali da se izvuku iz okupiranog grada sa braniteljima Vukovara a drugi, među kojima su pored svedokinje bili i njen suprug Branimir Polovina, novinar Siniša Glavašević i novinarka Vesna Vuković su otišli u bolnicu. Tamo su 20. novembra dočekali evakuaciju.

Zvezdana Polovina je rekla da tada nije znala ko je oficir koji je razdvajao muškarce od žena. Da je u pitanju major Šljivančanin saznala je iz razgovora sa drugim ženama koje su, u dvorištu bolnice, čekale evakuaciju. Neke od njih su mu prišle želeći da saznaju šta će se desiti sa njihovim muževima, a Šljivančanin im je, tvrdi svedokinja, odgovorio da ne brinu i da će im se muževi priključiti posle kraćeg ispitivanja u kasarni JNA. Među odvojenim muškarcima bio je i Branimir Polovina, suprug svedokinje. Nakon što su muškarci odvedeni, žene i deca su autobusima evakuisani u Zagreb, Beograd i Novi Sad.

Posmrtni ostaci Branimira Polovine ekshumirani su, sa telima još 200 ubijenih, iz masovne grobnice u Ovčari. U dodatku optužnice protiv Vukovarske trojke, na spisku osoba ekshumiranih iz Ovčare nalazi se i ime novinara vukovarskog radija Siniše Glavaševića.

Branilac Mileta Mrkšića je u unakrsnom ispitivanju pokušao da dokaže da su prvi napadi JNA na Borovo selo i Vukovar 1991., bili isprovocirani napadima hrvatske vojske, a da je granatiranje Vukovara usledilo nakon što je 24. avgusta nad gradom oboren avion ratnog vazduhoplovstva JNA.

Odbrana Miroslava Radića je nastojala da ukaže da je vukovarski radio “stavljen u službu bolnice i korišćen za prikrivanje pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i drugih paravojnih formacija”. Svedokinja je to negirala ocenivši da “braniteljica greši”.

Unakrsno ispitivanje svedokinje Zvezdane Polovine nastaviće sutra odbrana Veselina Šljivančanina.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 258

IZVAN RAZUMNE SUMNJE: "Velika verovatnoća" nije dovoljna za osudu
"ZAJEDNIČKI PODUHVAT": Optuženi i tužilac protiv razdvajanja postupka
ZAKONI FIZIKE: Da li je major u isto vreme bio na dva mesta
PREDSTAVLJANJE: Sudija Fausto Pokar - novi predsednik Tribunala
IDFA 2005: SENSE na festivalu u Amsterdamu