HomeKO JE BIO “GAZDA” U VUKOVARSKOJ BOLNICI?
Tužilaštvo pokušava da dokaže da je JNA imala kontrolu nad pripadnicima Teritorijalne odbrane Vukovara, kojima je komandovala i u bolnici i u kasarni JNA. Veselin Šljivančanin je novom svedoku optužbe Irineju Bučko, predstavljen kao "gazda bolnice."

Vukovarska trojka u sudnici TribunalaVukovarska trojka u sudnici Tribunala

Iako su pripadnici teritorijalne odbrane ili “četnici” - kako ih naziva svedok optužbe Irinej Bučko, 19. novembra 1991. godine uspeli da uđu u vukovarsku bolnicu tražeći “nekog ustašu da ga zakolju”, vojska je ipak imala kontrolu nad njima. Opisao je kako je “četničkog vojvodu” i još nekoliko "četnika", među kojima je bila i jedna žena, tog dana iz bolnice isterao vojnik JNA koji im je zapretio "kalašnjikovim".

Irinej Bučko tvrdi da je došao u bolnicu nakon što je JNA zauzela Vukovar kako bi pomogao pri evakuaciji ranjenika, pacijenata i civila. Međutim, pre nego što je počela evakuacija, on je i sam, sa ostalim muškarcima iz bolnice, prisilno odveden u kasarnu JNA. Prethodno se, u jednom od hodnika, slučajno susreo sa optuženim Veselinom Šljivančaninom za koga mu je jedan od lekara, kome se obratio za pomoć, rekao da je novi “gazda” bolnice.

U kasarni je, svedočio je Irinej Bučko, bilo ukupno pet autobusa punih ljudi koji su, prema tvrdnjama tužilaštva, kasnije prevezeni na poljoprivredno dobro Ovčara gde su ubijeni i zakopani u masovnu grobnicu. Samo njih petnaestak su iz kasarne vraćeni natrag u bolnicu, zahvaljujući spisku koji je sastavila supruga današnjeg svedoka, Mara Bučko, medicinska sestra vukovarske bolnice. Irinej Bučko je svedočio da su teritorijalci i vojni policajci vređali, psovali, zastrašivali i tukli ljude u kasarni dok su oficiri JNA stajali po strani i nisu radili ništa da spreče zlostavljanje.

Nakon što je autobus sa muževima medicinskih radnica, vraćen u bolnicu, Veselin Šljivančanin, koji je prema opisu svedoka “podigao rep kao paun” im je naredio da se postroje na pločniku. Svedoka je pustio da se pridruži ženi tek kad je postao siguran da “nije okrvavio ruke”. Irinej i Mara Bučko su 20. novembra 1991. evakuisani u Sremsku Mitrovicu a potom i u Zagreb.

Branioci Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića će sutra unakrsno ispitati svedoka koji je već danas pokazao da nerado odgovara na njihova pitanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 259

ANTE GOTOVINA: Kraj mita o neuhvatljivom generalu
"NEOZBILJNO I NEODGOVORNO": Slobodan Milošević traži još 380 sati
ZLOČIN I KAZNA: 20 godina zatvora za Miroslava Brala
ZATAŠKAVANJE "USPORENOG GENOCIDA": Turistička poseta u pratnji UN
SUKOB U SUDNICI: Branitelj Vukovara protiv branilaca Vukovarske trojke
VEKOVNI NEPRIJATELJI: Kako je komunizam kalio bosanske Srbe