Home“POGREŠAN ČOVJEK NA POGREŠNOM MJESTU”
Obrana Milomira Stakića smatra da je presuda za zločine u Prijedoru nepravedna jer se temeljila na nepreciznim zaključcima i pogrešnom tumačenju činjenica – Nije dokazan udruženi zločinački poduhvat u Prijedoru, kao ni Stakićeva uključenost u njega, tvrdi obrana.

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Prema mišljenju obrane, presuda Milomiru Stakiću - osuđenom na doživotni zatvor zbog zločina u Prijedoru 1992. godine - nije pravedna, budući da se neki njeni zaključci temelje na “pogrešno primijenjenim i izobličenim činjenicama”.

Na žalbenoj raspravi u predmetu protiv bivšeg šefa Kriznog štaba općine Prijedor, Stakićevi su advokati John Ostojić i Branko Lukić danas naveli da je Prvostupanjsko vijeće, između ostalog, pogrešno utvrdilo činjenice, donosilo kontradiktorne zaključke, pozivalo se na nerelevantne događaje i usvojilo neprihvatljive dokaze – i tako došlo do nepreciznih zaključaka o Stakićevoj krivnji za istrjebljenja, progone i ubojstva u području Prijedora.

Navodeći kako nije dokazano da je Stakić bio obavještavan o ubojstvima i opsegu zločina počinjenih u Prijedoru, obrana drži da ga se ne može smatrati čak ni indirektnim su-izvršiocem udruženog zločinačkog poduhvata (kako je definiran u presudi). K tome, obrana osporava da je u Prijedoru došlo do udruženog zločinačkog poduhvata. “Ne mora svaki zajednički plan biti zločinački”, smatra advokat John Ostojić.

"Pravni termin 'zajednički plan' evoluirao je s vremenom u 'udruženi zločinački poduhvat' i postao mreža u koju se može uhvatiti svakoga tko se u pogrešno vrijeme našao na pogrešnom mjestu s pogrešnom etničkom pripadnošću i tko čini ono sto je normalno u toj situaciji”, ocijenio je advokat. “Takvi ljudi budu optuženi za zločine bez obzira jesu li imali kontrolu nad situacijom ili ne”.

Dok obrana traži ublažavanje presude, tužitelji su jučer argumentirali zašto žele da ona bude pooštrena i da uključi i krivnju za genocid u području Prijedora. Strane će sutra raspravljati o visini kazne. Stakić je, inače, jedini optuženik pred Tribunalom kojemu je dodijeljena doživotna zatvorska kazna.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 250

CAJTNOT: Miloševiću ostaje još samo 30 dana za izvođenje dokaza
BESKRAJNA PRIČA: Krajišnik planira četvoromesečno svedočenje
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Šešelj ne zna da li je kriv ili nevin
JEDNA PRESUDA - DVE ŽALBE: Prva kazna doživotnog zatvora na testu Žalbenog veća
"ČESTITKE" : Oni nama Novu godinu - mi njima Božić
OJDANIĆ vs NATO: Poverljiva dokumenta za dokazivanje nevinosti