Home“NEPROPORCIONALNA KAZNA”
Obrana Milomira Stakića pozvala je Žalbeno vijeće da “preispita enormno visoku kaznu” bivšem šefu Kriznog štaba u Prijedoru

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Kazna doživotnog zatvora koja je dosuđena bivšem šefu Kriznog štaba u prijedoru Milomiru Stakiće je “nepravedna i pogrešna”, naveo je njegov advokat u zaključku žalbene rasprave.

Kazna koju je u julu 2003. godine izreklo Raspravno vijeće pod predsjedavanjem suca Wolfganga Schomburga/Volfganga Šomburga je “enormno neproporcionalna s drugim kaznama” na Tribunalu i “nedozvoljeno oštra s obzirom na okolnosti predmeta”, navodi advokat John Ostojić i dodaje da su u obrazloženju kazne “nepotrebno nagomilavani otežavajući faktori”, poput obrazovanja i visokog položaja optuženog, dok su “odbačeni olakšavajući faktori”, na primjer činjenica da je bio mlad u vrijeme kad su počinjeni zločini.

Žalbena rasprava zaključena je izjavom Milomira Stakića koji navodi da on nije “počinio, ni naredio ni pokušao opravdati ni jedan zločin”: “Desio se rat – tko ga je započeo, pokazat će vrijeme. Ali je istina i činjenica da su se desili zločini i ja iskreno žalim za svima koji su trpjeli i postali bilo kakva žrtva tog rata”.

Obrana vjeruje da je prvostupanjsko vijeće krivo shvatilo brojne činjenice iz ovog predmeta te da je donijelo niz nerazumnih zaključaka i pogrešnu presudu o krivnji, te da bi kao rezultat toga Stakić trebao biti pušten iz zatvora. Tužitelji sa svoje strane drže da doživotna zatvorska kazna treba biti potvrđena, ali da Žalbeno vijeće u konačnu presudu treba uključiti i Stakićevu odgovornost za genocid, koja je odbačena u prvostupanjskom postupku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 250

CAJTNOT: Miloševiću ostaje još samo 30 dana za izvođenje dokaza
BESKRAJNA PRIČA: Krajišnik planira četvoromesečno svedočenje
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Šešelj ne zna da li je kriv ili nevin
JEDNA PRESUDA - DVE ŽALBE: Prva kazna doživotnog zatvora na testu Žalbenog veća
"ČESTITKE" : Oni nama Novu godinu - mi njima Božić
OJDANIĆ vs NATO: Poverljiva dokumenta za dokazivanje nevinosti