HomeSLUČAJ STAKIĆ: ŽALBENA RASPRAVAU OKTOBRU
Na statusnoj konferenciji najavljeno da će žalbena rasprava u predmetu Milomira Stakića, bivšeg predsjednika kriznog štaba u Prijedoru, osuđenog na doživotni zatvor, biti održana početkom oktobra.

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Žalbena rasprava u predmetu protiv Milomira Stakića, bivšeg šefa kriznog štaba u Prijedoru, bit će održana 4. i 5. oktobra ove godine, najavio je danas sudac Theodor/Teodor Meron na redovitoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku.

Stakić je prvostupanjskom presudom iz jula 2003. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora nakon što je proglašen krivim za istrjebljenja, ubojstva i progone ne-srpskog stanovništva općine Prijedor 1992. godine. Premda je on bio optužen i za sudjelovanje u genocidu, u presudi je zaključeno da "usprkos rasprostranjenom obrascu zlodjela počinjenih nad prijedorskim Muslimanima 1992., koji je dokazan van razumne sumnje, i ne umanjujući njegovu težinu, vijeće ne smatra da je ovdje riječ o genocidu".

Obrana je svoj žalbeni podnesak predala kao "povjerljiv" budući da je u njemu koristila određene transkripte sa zatvorenih sjednica, no sudac je danas pozvao obranu da u roku od dvije sedmice načini i javnu verziju tog dokumenta "kako bi rasprava o žalbi mogla biti javna". Isto će učiniti i tužitelji koji su svoj odgovor na žalbu obrane predali također u "povjerljivoj" formi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 240

POZADINA U TRI SLIKE: Priviđanje "zlatnog kalašnjikova"
DILEME: Može li krivac da svedoči o krivici drugih?
PJESNIČKA SLOBODA: Pokrštavanje u "romantičnom i propagandnom smislu"
NEIZVJESNOST: Gdje će se suditi za "drugu rundu" granatiranja Sarajeva?