HomeŽALBENA RASPRAVA U SLUČAJU STAKIĆ MOŽDA U JUNU
Pripreme u toku za žalbenu raspravu u slučaju Milomira Stakića. Bivši šef Kriznog štaba u Prijedoru je jedini optuženik pred Haškim tribunalom koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Rasprava o žalbi Milomira Stakića na okrivljujuću prvostupanjsku presudu i na kaznu doživotnog zatvora bit će održana u ljeto ove godine. "Nastojimo pronaći termin negdje u junu ove godine, ali zasad ne mogu precizno reći kad će biti održana rasprava", rekao je danas, na konferenciji o stanju u postupku, sudac Theodor Meron koji vodi žalbeni postupak.

Bivši šef Kriznog štaba u Prijedoru, Milomir Stakić, je jedini optuženik pred Haškim tribunalom koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Prvostupanjsko vijeće je presudom iz jula 2003. godine odbacilo optužbu za genocid, ali ga je proglasilo odgovornim za istrijebljivanje, ubojstva i progone počinjene u području Prijedora, prije svega u tamošnjim logorima, 1992. godine.

Budući da je statusna konferencija prilika da optuženi iznesu eventualne zdravstvene probleme i primjedbe na pritvor, Stakić je danas obavijestio suca da mu je propisana šestomjesečna terapija zbog vrlo visokog krvnog tlaka. "Nalazi su pokazali da se radi o post-stresnoj reakciji", dodao je Stakić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 224

DECEMBARSKA KOLEKCIJA: Objavljene dve, pod pečatom još četiri optužnice
PORICANJE: Uloga NATO u etničkom čišćenju Kosova
ZATAŠKAVANJE: Mito i pretnje svedoku optužbe
PRAVDANJE: Zašto su paljene već opljačkane kuće
TRETMAN OPTUŽENIH: Detaljno o zdravlju i uslovima pritvora