HomeSTAKIĆ NIJE KRIV ZA GENOCID
Sudije Tribunala odbacile tačku optužnice po kojoj je optuženi kriv za zločin genocida nad ne-Srbima prijedorskog kraja

U toku je izricanje presude Milomiru Stakiću, koji je 1992. godine bio predsjednik kriznog štaba Prijedora, na čijoj teritoriji, i u čijoj odgovornosti su, prema tužiteljima, bili zloglasni logori Omarska, Keraterm i Trnopolje.

U dosadašnjem toku izricanja presude, sudije nisu potvrdili Stakićevu krivnju za zločin genocida, mada ga smatraju su-odgovornim za stradanja ne-Srba u koncentracionim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Haška optužnica tereti Stakića za genocid nad ne-Srbima, počinjen početkom sukoba u Bosni i Hercegovini. Na procesu koji je završen aprila ove godine a trajao je godinu dana, tužitelji su dokazivali Stakićevu krivnju za zločine nad hiljadama Bošnjaka i bosanskih Hrvata, zatočenim u prijedorskim koncentracionim logorima. Na tom temelju, tužitelji su za Stakića tražili najstrožu kaznu, doživotni zatvor.

Sa druge strane, odbrana je proces završila zahtjevom za oslobadjajućom presudom, zbog navodne činjenice da optuženi nije imao stvarnu vlast i utjecaj na zbivanja i odnos prema Bošnjacima i bosanskim Hrvatima prijedorskog kraja.

(Za više detalja posjetiti Generalni servis)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 157

PRESUDA: Doživotni zatvor za Milomira Stakića
MILORAD DODIK TREĆI PUT U HAGU: Nevoljni svedok optužbe protiv Radoslava Brđanina
OPASNOST ZA SVJEDOKE I ŽRTVE: Naser Orić ostaje u pritvoru Haškog tribunala
NASTAVAK 25. AVGUSTA: Na jesen završnica dokaznog postupka protiv Slobodana Miloševića