HomeHOĆE LI HAŠKI SUD IZREĆI DRUGU PRESUDU ZA GENOCID?
Informišući da će Haški sud sutra izreći kaznu Milomiru Stakiću, pariški mediji ukazuju na značaj te presude za prijedorske povratnike

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

"Očekujemo s nestrpljenjem tu presudu. Od velikog je značaja da Haški sud potvrdi da je genocid zaista sprovodjen u našem kraju", navodi radio Frans-Enter/France-Inter riječi Anela Ališića, čija porodica je 1992. prognana iz Prijedora, a ujak bio zatočenik Omarske. "Takva presuda Milomiru Stakiću bi za žrtve imala značaj priznanja njihovih patnji i omogućila bi im da nastave ovdje da žive", rekao je ovaj prijedorski povratnik, a citirao pariški radio, navodeći da se, prema podacima službi Visokog predstavnika za BiH, objavljenim u novembru prošle godine, u ovaj kraj vratilo 10.000 prognanih.

U komentaru taj radio dodaje da bi presuda za genocid potvrdila argumente da je u prijedorskom kraju realizovana isplanirana kampanja etničkog čišćenja i tako Srebrenica ne bi bila jedino mjesto u Bosni i Hercegovini, gdje je ta činjenica na Haškom sudu dokazana.

Po kvalifikaciji genocida u optužnici do sada je osudjen (na 46 godina) samo general Radislav Krstić, okrivljen za odgovornost za masakr u Srebrenici, navodi se u osvrtu agencije Frans-pres/France-presse (AFP), koji prenose informativne emisije francuskih radija. Bivši ljekar, sada 41-godišnji Milomir Stakić mogao bi biti drugi, ako sud prihvati argumentaciju tužilaštva da je odigrao "ključnu ulogu" u etničkom čišćenju regiona, to jest "ubijanju, progonu i interniranju hiljada civila u logore u blizini Prijedora". Za to je osnovni dokaz da je doktor Stakić u to vrijeme (od maja do kraja 1992. godine) bio predsjednik Kriznog štaba Prijedora, "institucije koju su osnovali srpski nacionalisti nakon što su zbacili legalno izabrane multietničke lokalne vlasti".

AFP i informativne emisije pariških radija navode da je cijeli svijet bio svjedok situacije u prijedorskoj opštini kad su u avgustu 1992. emitovani šokantni televizijski snimci iz logora Trnopolje, Keraterm i Omarska, koji su potvrdili da politički i vojni šefovi bosanskih Srba, na prvom mjestu Radovan Karadžić i Ratko Mladić, zaista i realizuju politiku etničkog čišćenja. U Prijedoru je uoči rata 43% stanovništva bilo muslimanske nacionalnosti, a krajem rata ni jedan procenat, naveo je AFP, a prenijelo više pariških radija.

Po tužiocu Nikoli Kumdžanu/Nicolas Koumjian, Milorad Stakić je učestvovao u tim zločinima "strašnih razmjera", logistički pomažući onima koji su ih počinili, to jest paramilitarcima, vojsci, policiji i srpskim civilima. Zbog toga ga je optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i, u završnoj riječi u aprilu, zatražio najtežu kaznu koja može da se izrekne u Haškom tribunalu - doživotni zatvor.

Odbrana je zatražila oslobadjajuću presudu, tvrdeći da Stakić - pošto je bivša JNA u to vrijeme odlučivala o svemu u prijedorskoj opštini - nije "raspolagao nikakvom realnom vlašću niti imao ikakvog autoriteta".

Navodeći te činjenice, AFP, čiji osvrt djelomično prenose pariški audiovizuelni mediji, u zaključku još jednom naglašava značaj koji će odluka Haškog suda imati za žrtve etničkog čišćenja u prijedorskom kraju. Odluka je izuzetno delikatna, pošto je genocid najteži zločin na skali inkriminacija u statutu Haškog suda, ali ga je i najteže dokazati. Na sudijskom vijeću je da ocijeni da li su dokumenti i usmene izjave, predočeni u dokaznom postupku, dovoljan dokaz za genocidne namjere optuženog ili ne, kaže se na kraju osvrta AFP.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 157

PRESUDA: Doživotni zatvor za Milomira Stakića
MILORAD DODIK TREĆI PUT U HAGU: Nevoljni svedok optužbe protiv Radoslava Brđanina
OPASNOST ZA SVJEDOKE I ŽRTVE: Naser Orić ostaje u pritvoru Haškog tribunala
NASTAVAK 25. AVGUSTA: Na jesen završnica dokaznog postupka protiv Slobodana Miloševića