HomeZA STAKIĆA DOŽIVOTNI ZATVOR
Iako je oslobodjen optužbe za genocid, Milomir Stakić je, za ostale zločine osudjen najvišom zatvorskom kaznom

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Danas su haške sudije odlučili da težina dokazanih zločina Milomira Stakića, nekadašnjeg predsjednika kriznog štaba Prijedora, zaslužuje najtežu kaznu, doživotni zatvor. On je optužen za genocid, suučesništvo u genocidu, ubistva, istrebljenje, progone, deportaciju i nehumana djela nad Bošnjacima i bosanskim Hrvatima 1992. godine na području Prijedora.

Pojašnjeno je da je Stakić, prema odluci sudija, kriv po osnovu pet od ukupno osam tačaka optužnice. One ga terete za ubistva - zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, istrebljenje, progone i deportaciju Bošnjaka i bosanskih Hrvata.

Nisu uvažene optužbe za genocid i druga nehumana djela.

Podsjeća se kako je osudjeni, kao potpredsjednik prijedorske opštine, predsjednik Kriznog štaba i Vijeća za narodnu obranu, od aprila do septembra 1992. godine, djelujući samostalno ili u sporazumu sa drugim članovima vodstva bosanskih Srba, planirao, podsticao, naredjivao, i na druge načine pomagao izvršenje kampanje kojoj je cilj bilo uništenje Bošnjaka i bosanskih Hrvata.

U prijedorskoj općini su, s tim ciljem, osnovani vojni i civilni logori, u koje su srpske vlasti zatvarale stotine civila, Bošnjaka i bosanskih Hrvata.

Uvjeti u logorima Omarska, Keraterm, Trnopolje, bili su surovi i nehumani, a zatvorenici su bili premlaćivani i mučeni na različite načine, a mnogi od zatočenika su podlegli pod takvom surovosti.

"Pretresno vijeće je uvjereno da je optuženi imao namjeru diskriminacije svih ne-Srba na području prijedorske opštine", rečeno je u presudi Stakiću.

Milomir Stakić je uhapšen u Srbiji marta 2001. godine, nakon čega je prebačen u haški pritvor. Proces protiv njega je trajao godinu dana, od aprila 2002. do aprila 2003. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 157

PRESUDA: Doživotni zatvor za Milomira Stakića
MILORAD DODIK TREĆI PUT U HAGU: Nevoljni svedok optužbe protiv Radoslava Brđanina
OPASNOST ZA SVJEDOKE I ŽRTVE: Naser Orić ostaje u pritvoru Haškog tribunala
NASTAVAK 25. AVGUSTA: Na jesen završnica dokaznog postupka protiv Slobodana Miloševića