HomeODBRANA TRAŽI OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZA DR STAKIĆA
"Smatramo da tužiteljstvo nije ispunilo teret dokazivanja i nije dokazalo da je dr Stakić imao utjecaj na vojne i policijske strukture koje su počinile zločine u prijedorskoj regiji, te zbog toga tražimo oslobadjajuću presudu"- rekao je zastupnik odbrane nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba Prijedor

John Ostojić, advokat Milomira StakićaJohn Ostojić, advokat Milomira Stakića

"Naš stav nije da je dr Stakić heroj, naš stav je da je on nevin i da tužiteljstvo nije ispunilo teret dokazivanja jer zna da su dokazi manjkavi. Zbog toga vijeće u ovom predmetu treba donijeti oslobadjajuću presudu"- rekao je u završnoj riječi zastupnik odbrane Džon/John Ostojić.

Milomir Stakić je optužen za najteži zločin - genocid - a optužba je u svojoj završnoj riječi, u petak, zatražila za njega najtežu kaznu - doživotni zatvor.

Stakićeva odbrana, medjutim, smatra da je tužiteljstvo u ovom slučaju "pretjeralo i iskrivilo činjenice", te da se svi navodi optužbe temelje na "indicijama, insinuacijama i dokazima iz druge ruke".

Kao propust tužiteljstva, odbrana je navela i nepozivanje vještaka za policiju, koji bi analizirao mogućnost utjecaja dr Stakića na policijske strukture u Prijedoru i posebno na šefa policije Simu Drljaču. "Za zločine policije ne može se teretiti dr Stakić, ako se ne dokaže njegova veza sa policijom. Smatramo da nije postojala nikakva veza kojom bi dr Stakić imao utjecaja na policijske strukture", izjavio je Ostojić, dodavši da "ne postoji vještak koji bi pod zakletvom, pred sudom, mogao tvrditi drugačije".

Dr Milomira Stakića, bivšeg predsjednika opštine i Kriznog štaba Prijedor, tužiteljstvo smatra odgovornim za kampanju etničkog čišćenja prijedorske opštine, kao i zločine počinjene u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje u proljeće i ljeto '92. Odbrana je, s druge strane, pokušavala dokazati da Stakić, kao predstavnik civilnih vlasti, nije imao utjecaja na vojne i policijske strukture koje su odgovorne za počinjene zločine.

Dok je optužba dokazivala Stakićevo učešće u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" sa ciljem da se uništiti i protjera muslimansko i hrvatsko stanovništvo Prijedora, odbrana tvrdi da je dr Stakić "zagovarao mir i toleranciju" i da se "nikada nije pogrdno izražavao" o pripadnicima drugih nacionalnosti. "Mir i tolerancija u Prijedoru su", tvrdi odbrana, "bili plan dr Stakića, koji je vjerovao da će prevladati dobro, a ne zlo. Nažalost to se nije ostvarilo."

Odbrana, istina, ne osporava da su se u Prijedoru desili stravični zločini, ali smatra da tužiteljstvo "nastoji iskoristiti emocije i okriviti Stakića za te zločine, dok su brojni svjedoci ovdje rekli da nikada, iz dna duše, ne bi mogli optužiti Stakića". "Nikada od tužiteljstva nismo čuli da su zločine počinili pijani vojnici, ili da je neko iz osvete počinio neki zločin", rekao je danas Ostojić.

Veliki utjecaj na dogadjaje u Prijedoru su, po odbrani, imali i napadi na konvoje JNA u prijedorskim selima Hambarine i Kozarac, kojih su poslužili kao neka vrsta izgovora za prijedorske zločine.

Tužiteljstvo će sutra imati pravo da replicira na tvrdnje iznesene u završnoj riječi odbrane, posle čega će istu mogućnost dobiti i odbrana. Nakon toga, priliku da se lično obrati sudskom vijeću imaće i optuženi Milomir Stakić. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 143

NISAM KRIV: Prvo pojavljivanje Nasera Orića pred Haškim tribunalom
LANAC KOMANDOVANJA: Arkanovi "Tigrovi" kao rezervisti Državne bezbednosti Srbije
ZAVRŠENO SUĐENJE DR STAKIĆU: Da li su se prijedorski zločini dogodili slučajno, ili namjerno?