HomeTUŽITELJSTVO TRAŽI DOŽIVOTNI ZATVOR ZA MILOMIRA STAKIĆA
Tužitelj Nicholas Koumjian tvrdi da je optuženi Milomir Stakić djelovao sa genocidnom namjerom, da nije ništa učinio kako bi spriječio zločine i da nikada nije izrazio žaljenje zbog prijedorskih zločina 1992.

Nicholas Koumjian, tužitelj na suđenju Milomiru StakićuNicholas Koumjian, tužitelj na suđenju Milomiru Stakiću

Ukazujući da bivši predsjednik Kriznog štaba Prijedor, dr Milomir Stakić, nije samo saučesnik genocida i drugih zločina počinjenih na području prijedorske općine 1992., već da je od samog početka djelovao sa genocidnom namjerom, tužitelj Nicholas Koumjian/Nikolas Kumdjan je na kraju svoje završne riječi zatražio kaznu dioživotnog zatvora za optuženog.

Prema tužitelju, dokazi koji su prezentirani "pokazuju da je optuženi imao ključnu ulogu u zločinima koji su počinjeni" u Prijedoru 1992. Haški tribunal je, podsjetio je Koumjian, osnovan kako bi krivično gonio najodgovornije za najteže zločine na području bivše Jugoslavije, a dr Stakić je, po njemu, kao "prvi čovjek" prijedorske opštine, najodgovorniji za hiljade ubijenih i desetine hiljada prognanih u kampanji terora sprovodjenoj 1992. nad nesrpskim stanovništvom u regiji.

"Njihove su kuće spaljene, zaplijenjena im je imovina i poduzete su sve mjere da se ti ljudi nikada više ne vrate svojim domovima" - rekao je tužitelj dodajući kako hiljade Prijedorčana dijele istu sudbinu i ne znaju gdje su im grobovi najmilijih i jesu li im obitelji uopće mrtve - "iako sve ukazuje na to".

Ukazujući da dr Stakić nije učinio ništa da bi pomogao progonjenim Bošnjacima i Hrvatima, da nije ni pokušao spriječiti zločine i da nikada nije izrazio ni najmanje kajanje radi onoga što se dogodilo, tužitelj se svoju završnu riječ zaključio zahtjevom da se, u ime pravde, optuženom u ovom predmetu izrekne kazna doživotnog zatvora. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 143

NISAM KRIV: Prvo pojavljivanje Nasera Orića pred Haškim tribunalom
LANAC KOMANDOVANJA: Arkanovi "Tigrovi" kao rezervisti Državne bezbednosti Srbije
ZAVRŠENO SUĐENJE DR STAKIĆU: Da li su se prijedorski zločini dogodili slučajno, ili namjerno?