HomeSTAKIĆU 40 GODINA UMESTO DOŽIVOTNOG ZATVORA
Žalbeno veće potvrdilo Milomiru Stakiću oslobađajuću presudu za genocid i saučesništvo u genocidu i osude za progon, istrebljenje, ubistva i deportaciju nesrpskog stanovništva opštine Prijedor u periodu od 30. aprila do 30. septembra 1992. godine

Milomir Stakić sluša presudu Žalbenog vijeća TribunalaMilomir Stakić sluša presudu Žalbenog vijeća Tribunala

Žalbeno veće Haškog tribunala osudilo je danas Milomira Stakića, bivšeg predsednika opštine i Kriznog štaba Prijedora, na kaznu od 40 godina zatvora. Prvostepenom presudom, izrečenom u julu 2003. godine, Stakić je bio osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Odbacujući većinu žalbenih osnova obeju strana – odbrane i optužbe – Žalbeno veće je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Stakić oslobođen odgovornosti za genocid i saučesništvo u genocidu, a proglašen krivim za progon na političkim, rasnim i verskim osnovama, istrebljenje, ubistva i deportaciju nesrpskog stanovništva opštine Prijedor u periodu od 30. aprila do 30. septembra 1992. godine.

Žalba tužioca na oslobađajuću presudu za genocid je odbačena pošto je Žalbeno veće prihvatilo zaključak iz prvostepene presude da Stakić nije imao specifičnu genocidnu nameru da uništi bosanske Muslimane, već samo da ih istera i raseli iz Prijedora.

Žalbeno veće je, na svoju inicijativu, preinačilo zaključak Pretresnog veća kojim je oblik Stakićeve odgovornosti definisan kao "saizvršilaštvo", pa je umesto toga utvrdilo njegovu odgovornost kao učesnika u "udruženom zločinačkom poduhvatu."

Razmatrajući Stakićevu žalbu na kaznu doživotnog zatvora, Žalbeno veće je zaključilo da su, pri njenom odmeravanju, učinjene tri "uočljive greške." Prva greška je nalog kojim se državi u kojoj će Stakić izdržavati kaznu nameće obaveza da posle 20 godina tu kaznu "preispita." Taj nalog, zaključilo je Žalbeno veće, nije u skladu sa Statutom, jer se zemlji u kojoj osuđeni izdržava kaznu daje mogućnost da suspenduje presudu, što je u isključivoj nadležnosti predsednika Tribunala. Ostale "uočiljive greške" odnose se na pogrešno utvrđene otežavajuće okolnosti: Stakićevu lekarsku profesiju i dugu fazu priprema i planiranja prijedorskih zločina za koje je osuđen.

Zaključujući da uočene greške imaju "ograničeni efekat" na prvostepenu presudu, Žalbeno veće je Stakiću izreklo novu kaznu od 40 godina zatvora.

Milomir Stakić je rođen u januaru 1962. godine, a sutra će biti pet godina od kako je u pritvoru Tribunala. Uhapšen je i prebačen u Hag 23. marta 2001. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 270

POOŠTRENA ILI UBLAŽENA KAZNA: 40 godina umesto doživotnog zatvora
LENJIN I DRAŽA U BRČKOM: Četnici i proleteri na istom zadatku
PREŽIVELI IZ OVČARE: Kako su srpski teritorijalci spasili "zengu" od četnika
BAZA ZLOČINA: Svjedočenje žrtava Martićeve milicije
IZVINJENJE SVEDOKU: Razrešen "incident u kupatilu"