HomeMILOMIR STAKIĆ OSTAJE U FRANCUSKOM ZATVORU
Predsednik Tribunala Patrik Robinson odbio zahtev da se bivši predsednik prijedorske opštine i kriznog štaba prevremeno pusti na slobodu nakon odsluženih svega 10 od 40 godina.. Praksa je da se haški osuđenici oslobađaju nakon dve trećine odslužene kazne što će u Stakićevom slučaju biti 2027. godine

Milomir Stakić sluša presudu Žalbenog vijeća TribunalaMilomir Stakić sluša presudu Žalbenog vijeća Tribunala

Bivši predsednik opštine i kriznog štaba Prijedora Milomir Stakić ostaje u francuskom zatvoru gde služi 40-godišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog zločina progona, istrebljenja, ubistva i deportacija prijedorskih nesrba počinjenih od aprila do septembra 1992. godine. To je danas odlučio predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson uprkos obaveštenju vlasti Francuske u kojem se navodi da Stakić po zakonima te države ispunjava uslove za prevremeno puštanje na slobodu.

Prvi razlog zbog kojeg je predsednik Tribunala odlučio da odbaci Stakićev zahtev je stav da sve haške osuđenike treba tretirati jednako, a dosadašnja praksa je bila da se oni, ukoliko zadovoljavaju ostale uslove, na slobodu puštaju nakon dve trećine izdržane kazne, što će u ovom slučaju biti u novembru 2027. godine. Stakić je, podsetimo, uhapšen u martu 2001. godine i do sada je, što u pritvoru Tribunala, što u francuskom zatvoru, odslužio svega jednu četvrtinu, odnosno nešto više od 10 godina kazne.

U odluci se analiziraju i drugi faktori poput težine zločina za koje je Stakić osuđen, pokazatelji njegove rehabilitacije i eventualna saradnja sa haškim tužilaštvom.

Predsednik Tribunala navodi da su zločini za koje je bivši predsednik prijedorske opštine osuđen "izuzetno teški" i podseća na navode presuda Pretresnog i Žalbenog veća po kojima je on učestvovao u osnivanju prijedorskih logora smrti Keraterma, Omarske i Trnopolja. U presudama se navodi i da je u kampanji protiv nesrba u Prijedoru, čiji je deo bio Stakić, ubijeno više od 1.500 ljudi i više desetina hiljada proterano.

Što se tiče "pokazatelja rehabilitacije", u odluci se navodi da se Stakić "dobro uklopio u zatvorsku sredinu" i da se ponaša "mirno i pristojno". Uči francuski jezik i uskoro će dobiti diplomu posle okončanog početnog kursa. Ipak, predsednik suda Robinson izražava zabrinutost zbog izveštaja francuskih vlasti po kojima Stakić odbija da prihvati odgovornost za zločine zbog kojih je osuđen. Tvrdi da "niti je naredio niti dobio naređenje" da se počine zločini i da je osuđen samo zbog toga što je bio "predsednik skupštine jedne male opštine u BiH". Zbog svega navedenog, sudija Robinson zaključuje da "nema pokazatelja rehabilitacije koji bi opravdali puštanje na slobodu", uz napomenu da će taj element u nekim budućim zahtevima za prevremeni izlazak iz zatvora biti "važan faktor".

U pismu koje je veću dostavio tužilac se navodi da bivši predsednik opštine Prijedor nije sarađivao sa njegovom kancelarijom tokom i nakon suđenja, ali je taj faktor u današnjoj odluci ocenjen kao "neutralan", odnosno nije mu data težina.

Zbog svega navedenog, predsednik suda je odbacio zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, naglašavajući da su se sa odlukom saglasile i druge haške sudije, među kojima su i neki iz Pretresnog veća koje je Stakića osudilo na doživotni zatvor i Žalbenog veća koje je kaznu smanjilo na 40 godina. Svi osim jednog saglasili su se sa odlukom da se odbaci zahtev za prevremeno oslobađanje Stakića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 507

TAČKA NA BEGUNCE: Goran Hadžić u pritvoru Tribunala
TEROR U BRČKOM: Batine, smrt i pjesma u logoru Luka
POLICIJSKA (NE)INFORMISANOST: Nemaš televizor – ne znaš za zločine