HomeSUTRA KONAČNA PRESUDA ZA PRIJEDORSKE LOGORE
Presudom Milomiru Stakiću, bivšem predsedniku opštine i Kriznog štaba Prijedora, Žalbeno veće će sutra staviti tačku na tribunalove predmete koji su se bavili zločinima u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Pored Stakića, za zločine u prijedorskim logorima Tribunal osudio još deset zapovednika, stražara ili logorskih "posetilaca", a četvorica optuženih ustupljena su pravosuđu BiH

Milomir Stakić u sudnici TribunalaMilomir Stakić u sudnici Tribunala

Žalbeno veće Tribunala će sutra posle podne izreći konačnu presudu Milomiru Stakiću, bivšem predsedniku opštine i Kriznog štaba Prijedora, koji je u julu 2003. godine prvostepenom presudom proglašen krivim za progon, istrebljenje, ubistva i deportaciju nesrpskog stanovništva i osuđen na doživotni zatvor. Stakić je, do sada, jedini optuženi koji je u prvom stepenu osuđen na najtežu kaznu koju može da izrekne Tribunal.

Na prvostepenu presudu žalile su se obe strane. Tužilac se žalio zato što je sudsko veće oslobodilo Stakića optužbe za genocid, a odbrana jer kaznu koja mu je izrečena smatra "pogrešnom i nepravednom." Na žalbenoj raspravi u oktobru prošle godine optužba je ukazivala da je cilj Stakića i Kriznog štaba SDS-a bio da se u Prijedoru stvori čista "srpska opština", kao i da je taj cilj ostvarivan sa genocidnom namerom da se delimično unište druge etničke grupe. Sa takvom namerom je, tvrdi tužilac, tokom 1992. godine u području Prijedora, a posebno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, ubijeno oko 3.000 Bošnjaka i Hrvata, a više od 20.000 proterano. Odbrana je, sa svoje strane, tvrdila da je prvostepeno veće pogrešno ocenilo činjenice i donelo niz nerazumnih zaključaka, na osnovu kojih je Stakiću izreklo "neproporcionalnu kaznu, nedopustivo oštru s obzirom na okolnosti predmeta.” Žalbeno veće će se sutra izjasniti o argumentima obe strane.

Za iste zločine zajedno sa Stakićem bili su optuženi i zloglasni prijedorski šef policije Simo Drljača, kao i ratni predsednik opštinskog Izvršnog odbora, dr. Milan Kovačević. Drljača je u julu 1997. poginuo opirući se britanskim komandosima koji su pokušali da ga uhapse, a dr. Kovačević je godinu dana kasnije umro u pritvoru Haškog tribunala, mesec dana nakon početka suđenja po optužnici za genocid u Prijedoru.

Za zločine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje u Tribunalu su do sada osuđeni Duško Tadić (20 godina), Zoran Žigić (25), Mlađo Radić (20), Miroslav Kvočka (7), Milojica Kos (6), Dragoljub Prcač (5), Duško Sikirica (15), Damir Došen (5), Dragan Kolundžija (3) i Predrag Banović na 8 godina zatvora.

Za zločine u Omarskoj i Keratermu tužilaštvo Tribunala je optužilo još i Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića, ali je njihov predmet u julu prošle godine ustupljen pravosuđu Bosne i Hercegovine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 270

POOŠTRENA ILI UBLAŽENA KAZNA: 40 godina umesto doživotnog zatvora
LENJIN I DRAŽA U BRČKOM: Četnici i proleteri na istom zadatku
PREŽIVELI IZ OVČARE: Kako su srpski teritorijalci spasili "zengu" od četnika
BAZA ZLOČINA: Svjedočenje žrtava Martićeve milicije
IZVINJENJE SVEDOKU: Razrešen "incident u kupatilu"