HomeSREDOJE LUKIĆ SUTRA PRED SUDIJOM TRIBUNALA
Bivši pripadnik "Belih orlova" u Višegradu se u 12 tačaka optužnice tereti za istrebljenje, progone na političkim, rasnim ili verskim osnovama, ubistva, premlaćivanja i neljudska i surova postupanja sa bošnjačkim civilima između maja i oktobra 1992. godine

Sredoje LukićSredoje Lukić

Nakon što je prošlog petka iz Banja Luke prebačen u pritvor Tribunala, Sredoje Lukić će se sutra posle podne prvi put pojaviti u haškoj sudnici. Optuženi će moći da izabere da li će se o navodima optužnice izjasniti odmah ili u roku od 30 dana.

"Višegradska optužnica", podignuta 1998. i dopunjena 2001 godine, tereti Sredoja Lukića i njegovog rođaka Milana Lukića da su, kao pripadnici lokalnih paravojnih formacija "Beli orlovi" i "Osvetnici", počinili niz teških zločina nad bošnjačkih civilima u periodu maj-oktobar 1992. godine. Pored ostalog, terete se da su u dve kuće u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu, žive spalili 135 žena, dece i starijih muškaraca, koji su prethodno prognani iz okolnih bošnjačkih sela. Sredoje Lukić se tereti sa ukupno 12 tačaka: sedam za zločine protiv čovečnosti (istrebljenje, progon na političkih, rasnim ili verskim osnovama, ubistva i neljudska dela) i pet za kršenje zakona i običaja ratovanja (ubistva, prebijanja i surova postupanja).

Milan Lukić, prvooptuženi sa "Višegradske optužnice", je 8. avgusta ove godine uhapšen u Argentini i u toku je postupak za njegovu ekstradiciju Haškom tribunalu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 248

NESVRŠENI DIJALOG: Sudije prekinule Miloševićevo ispitivanje Vojislava Šešelja
NA PROPUTOVANJU: Sredoje Lukić od Banja Luke, preko Haga, do Sarajeva
KOD KUĆE ILI U GOSTIMA: Gde će se suditi Ljubičiću i Rajiću
POTRAGA ZA BEGUNCIMA: Del Ponte pred kapijama manastira i samostana