HomeSREDOJE LUKIĆ SE PONOVO IZJASNIO DA NIJE KRIV
Optuženi se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od ukupno 13 tačaka izmenjene optužnice koja ga tereti za zločine u Višegradu 1992. godine. Pošto je tužilaštvo povuklo zahtev za prepuštanje njihovog predmeta pravosuđu BiH, Sretenu Lukiću i njegovom rođaku Milanu Lukiću – čiji se transfer iz Argentine očekuje do kraja ovog meseca – će se suditi u Hagu.

Sredoje Lukić u sudnici TribunalaSredoje Lukić u sudnici Tribunala

Sredoje Lukić se danas ponovo izjasnio da nije kriv ni po jednoj od trinaest tačaka izmenjene optužnice koja ga tereti za zločine u Višegradu 1992. godine – uključujući i spaljivanje oko 140 Bošnjaka u kućama u Pionirskoj ulici i prigradskom naselju Bikavac.

Optužnica, koja sadrži ukupno 21 tačku, za iste zločine tereti i Milana Lukića, rođaka optuženog, koji se i dalje nalazi u Argentini, gde je prošlog leta uhapšen. On bi do kraja februara trebalo da bude u pritvoru Tribunala, budući da su u Argentini okončane sve proceduralne formalnosti za njegov transfer u Hag.

Sredoje i Milan Lukić optuženi su zajedno s Mitrom Vasiljevićem kome se već sudilo za istrebljenje, progone, ubistva, prebijanja, surova postupanja i druga neljudska dela protiv Bošnjaka u Višegradu. Posle šestomesečnog suđenja Vasiljević je osuđen na 20 godina zatvora ali mu je Žalbeno veće, proglasivši ga krivim za “pomaganje i podržavanje” u streljanju 7 Bošnjaka na Drini kod Višegrada, kaznu smanjilo na 15 godina.

Sredoje i Milan Lukić su optuženi da su kao pripadnici lokalnih paravojnih snaga počinili niz ubistava od kojih se kao posebno surovo u optužnici izdvaja ubistvo i spaljivanje preko 70 Bošnjaka u Pionirskoj ulici, uglavnom žena, staraca i četrnaestoro dece od tri do 16 godina.

Sredoje Lukić se iz Rusije predao vlastima RS i iz Banja Luke je prebačen u Tribunal u septembru 2005. godine. Tužilaštvo je tada podnelo zahtev da se slučaj Milana i Sredoja Lukića prepusti pravosuđu Bosne i Hercegovine, kako bi im se sudilo pred Većem za ratne zločine Državnog suda u Sarajevu, ali je kasnije odustalo od tog zahteva.

Sledeća statusna konferencija u ovom predmetu zakazana je za 18. maj.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 265

NEOBAVEŠTENOST BRANKA KOSTIĆA: Komandantu nije imao ko da javi
"JAVNI ČAS" U VUKOVARU: Bliski susret pukovnika JNA sa Vojvodom Topolom
PREDSEDNIK PROTIV PREDSEDNIKA: Treće haško svedočenje Milana Babića
MEGA PROCES: U aprilu suđenje "šestorki" iz Herceg-Bosne
PONOVNO IZJAŠNJAVANJE: Lukić poriče krivicu za višegradske lomače