HomeMILAN LUKIĆ U TRIBUNALU U FEBRUARU
Tužilaštvo najavilo da bi Milan Lukić mogao biti prebačen u Tribunal već sledećeg meseca. Sredoje Lukić nema prigovora na uslove u Pritvorskoj jedinici UN.

Milan LukićMilan Lukić

Milan Lukić bi mogao biti prebačen u Tribunal već sledećeg meseca, najavio je na današnjoj statusnoj konferenciji u slučaju “Višegrad” tužilac Mark Harmon. Nadležni sudija je potpisao odobrenje za njegovo izručenje Tribunalu i tužilaštvo očekuje da će procedura za izručenje biti završena do kraja meseca.

U ime Sredoja Lukića, branilac Đuro Čepić, je potvrdio da je “stanje njegovog branjenika dobro i da nema prigovora” na uslove u Pritvorskoj jedinici UN.

Milan Lukić je optužen zajedno sa Sredojem Lukićem i Mitrom Vasiljevićem za istrebljenje, progone, ubistva, prebijanja, surova postupanja i druga neljudska dela protiv Bošnjaka u Višegradu. Sredoje i Milan Lukić su optuženi da su kao pripadnici lokalnih paravojnih snaga počinili niz ubistava od kojih se kao posebno surovo u optužnici izdvaja ubistvo i spaljivanje 60 Bošnjaka u Pionirskoj ulici. Mitar Vasiljević je, za “pomaganje i podržavanje” u streljanju 7 Bošnjaka na Drini kod Višegrada, osuđen na 15 godina zatvora i izdržava kaznu u Austriji. Sredoje Lukić, koji se krio u Rusiji, se predao vlastima RS i prebačen je iz Banja Luke u Tribunal u septembru 2005. godine.

Tužilaštvo je još u septembru podnelo zahtev da se slučaj Milana i Sredoja Lukića prepusti pravosuđu Bosne i Hercegovine, kako bi im se sudilo pred Većem za ratne zločine Državnog suda u Sarajevu.

Sledeća statusna konferencija je zakazana za 18. maj.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 261

SVEDOČENJE INSAJDERA: Martićev uspon od dna policije do vrha politike
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko štiti zaštićene svedoke?
U SLUŽBI DB: "Škorpioni" u optužnici protiv Stanišića i Simatovića
POPULARAN ALI NEMOĆAN: Orić nije imao kome da komanduje