HomeSREDOJE LUKIĆ HAŠKOM PRITVORU
Sredoje Lukić se do predaje skrivao u Rusiji, a suoptuženi Milan Lukić je nedavno uhapšen u Argentini

Sredoje LukićSredoje Lukić

Optuženi Sredoje Lukić, koji se početkom sedmice predao vlastima u entitetu Republika Srpska, prebačen je danas iz Banja Luke u Den Haag, potvrđeno je na Tribunalu.

On će u što skorijem roku biti izveden pred suca kako bi se izjasnio o optužnici koja je tereti za zločine u Višegradu. Optužnica, koja je podignuta 1998. godine, a dopunjena 2001., tereti Sredoja Lukića i njegovog rođaka Milana Lukića, pripadnike lokalnih paravojnih snaga, za niz ubojstava Bošnjaka. U optužnici se posebno ističe spaljivanje preko 120 civila, žena, djece i staraca, zbog kojeg se Lukići terete za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti.

Sredoje Lukić se do predaje skrivao u Rusiji, a suoptuženi Milan Lukić je nedavno uhapšen u Argentini, gdje su u toku pripreme za njegovo izručenje Tribunalu, ili eventualno Srbiji.

Treći optuženik s iste optužnice Mitar Vasiljević, je, nakon suđenja pred Tribunalom 2002. godine, osuđen na kaznu od 15 godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu pet Bošnjaka u Višegradu. Trenutno odslužuje kaznu u austrijskom zatvoru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 248

NESVRŠENI DIJALOG: Sudije prekinule Miloševićevo ispitivanje Vojislava Šešelja
NA PROPUTOVANJU: Sredoje Lukić od Banja Luke, preko Haga, do Sarajeva
KOD KUĆE ILI U GOSTIMA: Gde će se suditi Ljubičiću i Rajiću
POTRAGA ZA BEGUNCIMA: Del Ponte pred kapijama manastira i samostana