HomeMILAN LUKIĆ I SREDOJE LUKIĆ OPTUŽENI ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU
Tribunal objavio imena suoptuženika Mitra Vasiljevića, koji je od januara 2000. u haškom pritvoru. S objavljivanjem imena optuženih koji su u bjegstvu, Tribunal se nada otvoriti "sve mogućnosti da oni budu uhapšeni"

Na haškoj optužnici za zločine u Višegradu, uz već uhapšenog Mitra Vasiljevića, nalaze se - Milan Lukić i Sredoje Lukić, objavio je danas Haški tribunal. Odluku o objavljivanju imena Vasiljevićevih suoptuženika potpisao je sudac Richard May/Ričard Mej na traženje Ureda tužitelja.

Ovo je prvi slučaj da je Tribunal objavio imena suoptuženih, premda oni nisu uhapšeni. No, to nije i općenito prvi slučaj otkrivanja imena tajno optuženih - 1999. tužiteljstvo je objavilo postojanje tajne optužnice protiv Željka Ražnatovića Arkana kako bi ga odvratilo od vojnih djelovanja na Kosovu.

Premda ne odustaje od strategije da "tajnih optužnica" kako bi olakšao hapšenja, Tribunal je u ovom slučaju odlučio objaviti imena Vasiljevićevih su-optuženika jer je ocjenjeno da će se time otvoriti "sve mogućnosti da oni budu uhapšeni". Pretpostavka je da Milan i Sredoje Lukić već znaju da su optuženi i da nema smisla njihova imena držati u tajnosti. Naime, Tribunal je nakon hapšenja Vasiljevića opisao konkretne događaje iz Višegrada zbog kojih je podigao optužnicu. K tome, nalozi za hapšenje ove dvojice su još u veljači/februaru ove godine bili dostavljeni vlastima Republike Srpske, ali optuženi dosad nisu predani Tribunalu.

Kako se navodi u danas objavljenoj optužnici, Milan Lukić (33) i njegov rođak Sredoje Lukić (39) su, kao i Vasiljević, bili pripadnici specijalne jedinice "Beli orlovi". Tužitelj ih tereti da su u dva odvojena incidenta zarobili u dvjema kućama ukupno 135 bošnjačkih civila, većinom žena, djece i staraca, koje su prvo opljačkali, a potom zapalili. Ti su se masovni zločini dogodili u junu i julu 1992. u višegradskim naseljima Nova Mahala i Bikavac. Plamen i pucanje na svakog tko bi pokušao iskočiti iz kuća u plamenu preživjelo je samo sedmoro ljudi. U optužnici se opisuju i druga ubojstva Bošnjaka koja su, navodi se, počinila ova trojica optuženih. Njih tužitelj tereti za istrebljenje i progon na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama - koje kvalificira kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Mitar Vasiljević (46) uhapšen je u siječnju/januaru ove godine i pred Tribunalom se izjasnio nevinim za sve optužbe.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 30

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Da li je general Krstić naredio: "Pobij to sve redom!"
PREDMET KRNOJELAC: Počelo suđenje za zločine u fočanskom KP Domu
REPORTAŽA: Ko će platiti odštetu žrtvama ratnih zločina?
TRIBUNAL: Nova imena na Tribunalovoj poternici