HomeSREDOJE LUKIĆ OVE SEDMICE U HAGU
Entitet Republika Srpska najavio tužiteljstvu u Hagu da će Sredoje Lukić, koji se skrivao u Rusiji zbog optužnice za zločine u Višegradu, idućih dana biti prebačen u Hag – Tužiteljstvo očekuje transfer optuženog Dragana Zelenovića iz Rusije i vjeruje da se u Rusiji još uvijek skriva optuženi policijski general Vlastimir Đorđević

Sredoje LukićSredoje Lukić

“Vlasti Republike Srpske u BiH i vlasti Srbije i Crne Gore obavijestile su Haško tužiteljstvo da se Sredoje Lukić, koji se dosad skrivao u Rusiji, vratio i predao”, kazala je danas glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann/Florans Artman. Dodala je još samo da je RS najavila da će optuženi u idućim danima biti prebačen u Hag.

Sredoje Lukić (44) optužen je za zločine protiv Bošnjaka u Višegradu, zajedno sa svojim rođakom Milanom Lukićem i Mitrom Vasiljevićem. Milan Lukić je nedavno uhapšen u Argentini, gdje se sada razmatraju logistička pitanja vezana uz predaju optuženog Tribunalu ili možda Srbiji, prema pisanju stranih agencija.

Mitar Vasiljević je, nakon suđenja pred Tribunalom 2002. godine, osuđen na kaznu od 15 godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu pet Bošnjaka u Višegradu. Zbog nedostatka dokaza je oslobođen optužbi za pomaganje Lukićima u najtežem zločinu iz zajedničke optužnice: spaljivanje oko 120 bošnjačkih civila, uključujući žene, djecu i starce, u dvjema kućama u Višegradu.

Hartmann je na današnjoj konferenciji za novinare kazala da tužiteljstvo “očekuje skori transfer” u Hag Dragana Zelenovića, uhapšenog u Rusiji krajem augusta. Zelenović se tereti za silovanja u Foči. Trenutno se pred lokalnim ruskim sudom rješavaju pitanja legalnosti njegovog boravka u Rusiji.

Tužiteljstvo vjeruje da se u Rusiji još uvijek krije Vlastimir Đorđević, general MUP-a Srbije optužen za zločine na Kosovu 1999. godine. Prema riječima Florence Hartmann, “on bi morao biti hitno izručen da bi mu s moglo suditi sljedeće godine s ostalim optuženicima”, bivšim vojnim, policijskim i političkim liderima u Srbiji i Jugoslaviji.Fotografije
Sredoje Lukić
Dragan Zelenović


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 247

SMRTONOSNO ORUŽJE: Kako je Vukovar "oslobađan" od lažnih Hrvata
MEDAČKI DŽEP: Ademiju i Norcu će se suditi u Hrvatskoj
"SREBRENIČKE HRONIKE": Istorije se pišu da bi se lagalo
LISTA ČEKANJA: Milan Martić – rekorder
ODBROJAVANJE: Još samo sedam haških begunaca