HomeMILAN LUKIĆ "NIJE KRIV"
Optužen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih tokom rata u BiH, Milan Lukić se danas izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 21 tačke "višegradske optužnice." Tužilac najavio nove izmene optužnice

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Nakon što je u utorak iz Argentine izručen Haškom tribunalu, Milan Lukić je danas posle podne izveden pred sudiju Bonomija, kako bi se izjasnio o navodima optužnice. Posredstvom svog branioca Majkla/Michael Karnavasa, s kojim se konsultovao kako u pritvoru Tribunala tako i u argentinskom zatvoru, Lukić se odrekao prava da mu se optužnica pročita u celini. Umesto toga, sekretar veća je čitao tačke optužnice kojima se Lukić tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, a optuženi je na svaki od tih navoda 21 put ponovio: "Nisam kriv."

Milan Lukić tereti se za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih tokom rata u BiH. On je, prema optužnici, 1992. godine u Višegradu formirao paravojnu grupu "Beli orlovi" ili "Osvetnici" kojoj se pridružio i njegov rođak, višegradski policajac Sredoje Lukić. Dvojica Lukića su, tvrdi tužilaštvo, na dve lokacije u Višegradu – u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac - žive spalili oko 140 žena, dece i staraca. Sredoje Lukić, koji se Tribunalu predao u septembru prošle godine, takođe se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 13 tačaka optužnice koje se odnose na njega.

Nakon što se Milan Lukić izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice, tužilac Mark Harmon je najavio da će sledeće sedmice podneti na odobravanje drugu izmenjenu optužnicu. Sudija Bonomi/Bonomy se interesovao za sudbinu već podnetog ali suspendovanog zahteva tužilaštva da se predmet Milana i Sredoja Lukića ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine. Prema advokatu Karnavasu, argentinski sud je Milana Lukića izručio pod uslovom da mu se sudi u Hagu, a ne u Sarajevu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 267

BiH PROTIV SCG: Slaganje mozaika bosanskog genocida
DRŽ'TE LOPOVA!: Kako je norveški ministar ukrao tašnu krajinskom kolegi
ZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK: Da li je Orić bio "gospodar rata" ili "običan ratnik"
POD NADZOROM JNA: Kad' komšije tuku susede