HomeLUKIĆI PROSLEĐENI SUDU U SARAJEVU
Veće za dodeljivanje predmeta lokalnim pravosuđima odlučilo da se slučaj Milana i Sredoja Lukića – optuženih za zločine u Višegradu 1992. godine – ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Milanu i Sredoju Lukiću, bivšim pripadnicima srpskih paravojnih formacija koji se terete za zločine nad višegradskim civilima 1992. godine, sudiće se u Sarajevu - odlučilo je danas Veće za dodeljivanje predmeta domaćim pravosuđima.

U obrazloženju se navodi da veće smatra da će dvojica Lukića imati fer suđenje pred Državnim sudom u Sarajevu gde se već sudi ili se sudilo devetorici optuženika čije je predmete Tribunal ustupio pravosuđu BiH. Navedeno je i da je zadovoljen i jedan od najvažnijih uslova za prosleđivanje predmeta – niži nivo odgovornosti optuženih u vojnim strukturama bosanskih Srba.

Milan i Sredoje Lukić se terete za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih tokom rata u BiH. Između ostalog i za zločine u višegradskoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac kada su, po tužilaštvu, žive spalili oko 140 muslimanskih žena, dece i staraca.

Sredoje Lukić se predao u septembru 2005., a Milan Lukić je izručen Tribunalu u februaru prošle godine, šest meseci nakon što je uhapšen u Argentini. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem