HomeSUĐENJE LUKIĆIMA POČINJE 9. JULA
Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću optuženim za neke od najokrutnih zločina počinjenih u Višegradu 1992. godine najavljeno za 9. juli ove godine. Uz obrazloženje da je došlo do novih dokaza protiv dvojice optuženih tužilaštvo zatražilo proširenje optužnice za zločin silovanja

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću optuženima za zločine počinjene 1992. godine u Višegradu počeće 9. jula ove godine uvodnom riječi tužioca, a 10. i 11. jula biće izvedeni i prvi svjedoci optužbe, saopštio je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku predraspravni sudija Krister Telin/Thelin.

Predraspravna konferencija zakazana je za 2. juli ali će ona, kako je najavljeno, zbog zauzetosti američkog advokata Džejsona/Jason Alarida koji zastupa bivšeg komandanta “Belih orlova” Milana Lukića, najvjerovatnije biti održana sedam dana kasnije, neposredno prije uvodne riječi tužioca Dermota Gruma/Groome 9. jula.

Tužilaštvo je u međuvremenu zatražilo da se listi optužbi protiv Milana i Sredoja Lukića pridoda i optužba za silovanje i seksualno porobljavanje pošto je, kako je pojasnio tužilac, tokom istrage o najavljenoj odbrani alibijem dvojice optuženih došlo do novih dokaza. Uz komentar da bi u ovoj fazi bilo logičnije da se optužnica smanji a ne proširuje, predraspravni sudija Telin/Thelin je najavio da će odluku o tužiočevom zahtjevu donijeti kompletno Raspravno vijeće koje će voditi postupak.

Prema važećoj optužnici, Milan i Sredoje Lukić se terete za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima u Višegradu. Milan Lukić je, po tužiocu, 1992. godine u Višegradu formirao paravojnu formaciju “Beli orlovi” ili “Osvetnici” kojoj se pridružio i njegov rođak, višegradski policajac Sredoje Lukić. Njih dvojica su, po optužnici, na dvije lokacije u Višegradu – u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac – žive spalili oko 140 žena, djece i staraca koji su potražili sklonište u tom gradu nakon što su prognani iz okolnih bošnjačkih sela.

Obojica optuženih su porekli sve navode optužnice koja ih tereti za istrebljenje, progone, ubistva, prebijanja, surova postupanja i druga nehumana djela.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 368

ZAVRŠNE RIJEČI: General Delić između slobode i 15 godina zatvora
OČEVIDAC: Živa lomača u selu Đurići
"ŠEŠELJ JE ZAKON": Kako je vojvoda Brne psovao Karadžića, Mladića i Krajišnika