HomeSVEDOK: "UBIJALI SU S APETITOM"
Na suđenje Milanu i Sredoju Lukiću zaštićeni svedoci VG-14 i VG-79 opisali su streljanje grupe muslimanskih muškaraca na obali reke Drine 7. juna 1992. godine. "Imao sam osećaj da uživaju i ubijaju sa apetitom" – rekao je svedok koji je preživeo streljanje

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Zaštićeni svedok VG-14 jedan je od dvojice preživelih iz grupe od 7 Bošnjaka koje je, prema optužnici, 7. juna 1992. godine na obali Drine kraj Višegrada streljao optuženi Milan Lukić sa još trojicom pripadnika svoje paravojne jedinice. Njegov potresni iskaz o tome kako je preživeo streljanje potvrdio je i drugi svedok tužilaštva VG-79, koji je to posmatrao kroz dvogled sa suprotne strane reke.

U popodnevnim časovima 7. juna, rekao je svedok, Milan Lukić i njegov pratilac - "ofarbanih lica, u tamno plavim maskirnim uniformama i sa belim kokardama" - odveli su njega i rođaka iz porodične kuće. Milana je, kaže, prepoznao jer su zajedno išli u srednju školu. U susednoj ulici priključio im se drugi automobil sa pet zarobljenih Muslimana i odvezli su se do hotela Vilina Vlas. Tu im se pridružio Mitar Vasiljević, Milanov kum koji trenutno izdržava 15-godišnju kaznu zatvora zbog učešća u upravo tom zločinu.

Iz hotela su se uputili ka izlazu iz grada i zaustavili kod jedne napuštene kuće u blizini Drine. Kada su došli u blizinu obale Milan ih je postrojio licem okrenute ka vodi i naredio svojim pratiocima da otvore pojedinačnu paljbu na zarobljenike. "Osećao sam da je došao kraj", rekao je svedok opisujući da mu je "mladost prošla kroz glavu" dok je gledao rodno selo na drugoj obali. "Imao sam osjećaj da uživaju i ubijaju sa apetitom", rekao je svedok opisujući kako se srušio u vodu čim su zapucali, a preko njega je pao jedan od ubijenih. Uprkos dodatnim mecima ispaljenim u njegovom pravcu ostao je nepogođen i ubrzo je ustanovio da je još jedan od streljanih preživeo. Nakon što su se uverili da su Lukić i njegovi ljudi napustili obalu izašli su iz vode i “uz pomoć panja" preplivali reku.

Drugi današnji svedok se u vreme streljanja sa rođakom zatekao na suprotnoj obali i ceo događaj posmatrao kroz dvogled sa udaljenosti od oko 500 metara. On je u potvrdio iskaz VG-14 opisujući kako je preživele dočekao na drugoj strani reke.

U unakrsnom ispitivanju oba svedoka branilac Milana Lukića, Džejson/Jason Alarid nije osporavao sam događaj, ali je pokušao da dokaže da je u reč o zameni identiteta odnosno da Milan Lukić nije bio na mestu zločina. Pokušavajući da ukaže na razlike u iskazima u odnosu na nijanse uniformi i izgled automobila kojima su zarobljenike dovezli do obale, Alarid je predsedavajućem sudiji rekao da tako želi da dovede u pitanje "istinitost i verodostojnost" svedoka i njihovih iskaza.

Nakon uvodne reči i saslušanja prve dvojice svedoka, suđenje Milanu i Sredoju Lukiću je prekinuto i biće nastavljeno 20. avgusta, nakon letnje sudske pauze.

Dvojicu Lukića tužilac tereti za progone, okrutno postupanje i ubistva na području Višegrada u periodu od juna 1992. do oktobra 1994. godine. U optužnici se između ostalog navodi da su, pojedinačno ili zajedno, odgovorni za spaljivanje oko 140 bošnjačkih žena, dece i staraca u dve kuće u Višegradu i brojna ubistva civila.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 373

TAČKA NA DUBROVNIK: Pooštrena osuda - ublažena kazna
OBVEZATNA PRISEGA: Za Herceg Bosnu, tako mi Alaha
VOJNA NUŽDA: Poricanje genocida i deportacije
PRISLUŠKIVANJE: Predstavljanje "radikalske kolekcije" presretnutih razgovora
"NISAM KRIV": General Đorđević se odriče "Škorpiona"