HomeVIŠEGRAD 1992.: "NEVIĐENI NIVO OKRUTNOSTI"
U uvodnoj reči na otvaranju suđenja Milanu i Sredoju Lukiću, tužilac ukazao na "neviđeni nivo okrutnosti" s kojima su dvojica optuženih svojeručno počinili zločine za koje se terete, uključujući i spaljivanje oko 140 žena, dece i staraca u dve kuće u Višegradu u junu 1992. godine. Obojica optuženih će se braniti alibijem

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

"Od Višegrada je bila gora jedino Srebrenica" – rekao je danas tužilac Dermot Grum/Groome na otvaranju suđenja Milanu i Sredoju Lukiću, optuženim za neke od najtežih zločina počinjenih tokom rata u BiH. U Višegradu je u proleće 1992. godine, po tužiocu, izvršeno "jedno od nažalost najuspešnijih etničkih čišćenja, u kojem je ubijeno ili prognano 13.000 Muslimana", a dvojica Lukića i njihova mala grupa sledbenika su tome doprineli zločinima koje su počinili svojim rukama, ispoljavajući pritom "neviđeni nivo okrutnosti".

Tužilac je u uvodnoj reči sažeto opisao zločine za koje se optuženi terete i naznačio na koji će način dokazivati njihovu odgovornost. Počeo je od streljanja sedmorice Muslimana na obali Drine 7. juna 1992. godine, o čemu će kako je najavio svedočiti dvojica preživelih. Tri dana kasnije Milan Lukić je odveo sedam Muslimana iz zatočeničkog objekta u fabrici Varda i ubio ih, opet na obali Drine. Slede, zatim, dve "žive lomače": 14. juna u Pionirskoj ulici i 27. juna u naselju Bikavac, u kojima je izgorelo oko 140 žena, dece i staraca zatvorenih u dve kuće koje su prema optužnici zapalili Milan i Sredoje Lukić i još neki od njihovih sledbenika. O tome će svedočiti majka i sin koji su uspeli da pobegnu iz zapaljene kuće u Pionirskoj ulici, kao i jedina preživela iz kuće u naselju Bikavac koja će, najavio je tužilac, bez zaštitnih mera svedočiti o tome "kako to izgleda kada te živog spale".

Tužilaštvo će, najavio je Grum, dokazati da su Lukići počinili zločine progona i ubistva, povezane sa opštim napadima na civilno stanovništvu. U tom procesu biće usputno pomenute i neke političke ličnosti koje su, po tužiocu, "na strateškom nivou radile na počinjenju zločina u BiH". Danas je u tom kontekstu pomenuo Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Biljanu Plavšić i Momčila Krajišnika.

Na početku svoje uvodne reči koju će nastaviti sutra, branilac Milana Lukića američki advokat Džeson/Jason Alarid je izrazio nadu da će sudije, kada sagledaju kompletnu sliku, zaključiti da njegov klijent nije kriv za zločine za koje se tereti. Ukazao je da je Milan Lukić često ime i prezime u BiH, da su u pitanju "glasine" i "pogrešna identifikacija", kao i da je Mitar Vasiljević – kome je u Hagu suđeno za iste zločine i koji je svedočeći u svoju odbranu teretio Milana Lukića za ubistva na Drini i u Pionirskoj ulici – "imao motiv da laže kako bi smanjio svoju krivicu za te zločine".

Obojica Lukića su, inače, najavili da će se braniti alibijem - da su u vreme zločina bili negde drugde, a ne na mestu zločina. Pretresno veće, kojim predsedava sudija Robinson sa Jamajke, a čine ga još i sudije Van den Vajngart/Wyngaert iz Belgije i David iz Argentine, je tužilaštvu odobrilo da izvede 45 svedoka za čije će glavno ispitivanje imati na raspolaganju 60 sati. Dokazni postupak optužbe trebalo bi da se okonča do 9. oktobra ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 372

BRUTALNOST BEZ GRANICA: Drugo tribunalovo suđenje za zločine u Višegradu
PRESUDA ZA LJUBOTEN: Ministar na slobodi, policajac u zatvoru
PRIČA ZA MALU DECU: Zašto je Milošević smenio generala Dimitrijevića
IMUNITET ZA GENOCID: Odbačena tužba protiv Ujedinjenih nacija