HomeBEZ NOVIH OPTUŽBI
Milan Lukić se ponovo izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 21 tačke za koje se tereti i u novoj izmenjenoj optužnici

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Mada nova optužnica ne sadrži nove optužbe protiv Milana Lukića, on je pozvan da se ponovo o njima izjasni zbog administrativnih izmena vezanih za usklađvanje sa optužnicom protiv njegovog rođaka Sredoja Lukića.

Milan Lukić se pred sudijom Bonomijem/Bonomy, ponovo izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 21 tačke izmenjene optužnice kojima se tereti za dela koja se karakterišu kao zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Lukić se i ovog puta odrekao prava da mu se pročita optužnica u celini, ali se nakon izjašnjavanja obratio sudiji sa zahtevom da se njegovom braniocu Majklu/Michael Karnavasu, omogući da "ukoliko ne može da bude imenovan za glavnog branioca barem bude angažovan u timu branilaca".

Na zahtev sudije američki advokat je objasnio da Sekretarijat tribunala još nije odobrio njegovo imenovanje za glavnog Lukićevog branioca, mada ga on zatupa "od novembra prošle godine u procesu transfera iz zatvora u Argentini" gde je uhapšen u avgustu 2005. Karnavas je rekao da iako ne vidi razlog da ne bude imenovan za glavnog branioca, prihvata da bude u timu odbrane te da njegov klijent ima "odlične branioce koje mu je on predložio" i da "ima poverenja" u Lukićev izbor.

Nakon primedbe tužioca Marka Harmona da se optužba ne slaže sa učešćem Majkla Karnavasa u Lukićevoj odbrani zbog mogućeg "sukoba interesa", vezanih za njegova ranija angažovanja u Tribunalu sudija je podsetio da je reč o pitanju koje bi trebalo da rešavaju predstavnici Sekretarijata i sugerisao da se ono što pre mora rešiti kako ne bi usporavalo pripreme za suđenje a time ugrožavalo i suoptuženog Sredoja Lukića.

Milan Lukić se tereti za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih tokom rata u BiH. On je, prema optužnici, 1992. godine u Višegradu formirao paravojnu grupu "Beli orlovi" ili "Osvetnici" kojoj se pridružio i njegov rođak, višegradski policajac Sredoje Lukić. Dvojica Lukića su, tvrdi tužilaštvo, na dve lokacije u Višegradu – u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac - žive spalili oko 140 žena, dece i staraca. Sredoje Lukić, koji se Tribunalu predao u septembru prošle godine, takođe se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 13 tačaka optužnice koje se odnose na njega.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 272

ZAVRŠNE REČI: Optužba traži 18 godina za Nasera Orića
MEGA PROCES: Osam ili deset optuženih na trećem suđenju za Srebrenicu?
STANJE U POSTUPKU: Gotovina čeka izmenu i spajanje optužnice
PESMA UZ BATINE: Ispovest zatočenika krajinskih zatvora
POPULARNOST "OSLOBODIOCA": Major s naslovne strane
KECMANOVIĆ NA PALAMA: Na drugoj strani, ali ne i neprijatelj