HomeZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK OPTUŽBE NA SUĐENJU NASERU ORIĆU
Nakon 101 dan suđenja i 50 saslušanih svedoka, optužba zaključila izvođenje dokaza protiv bivšeg zapovednika Armije BiH u regionu Srebrenice, optuženog za razaranja i pljačku srpskih sela i zlostavljanje i ubistva zatvorenika krajem 1992. i početkom 1993. godine.

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Tužilaštvo je danas zaključilo dokazni postupak na suđenju Naseru Oriću, bivšem zapovedniku snaga Armije BiH u regionu Srebrenice, optuženom za pljačku i razaranje srpskih sela i zlostavljanje i ubistva zatvorenika krajem 1992. i početkom 1993. godine.

Izvođenje dokaza je trajalo 101 radni dan, tokom kojih je saslušano 50 svedoka optužbe – preživelih žrtava i očevidaca zločina za koje se tereti Orić. Optužba je priložila 561 a odbrana 302 dokazna predmeta.

Poslednji svedok optužbe bio je istražitelj tužilaštva koji je, tokom istrage u području Srebrenice, došao do ratnog dnevnika jednog od vojnika Nasera Orića, u kojem se pored ostalog govori i o događajima opisanim u optužnici. Dnevnik je, navodno, pripadao Avdi Huiseinoviću, koji će se na suđenju Oriću najverovatnije pojaviti kao svedok odbrane.

Pre istražitelja, svedočio je general Sead Delić, koji je od novembra 1994. bio komandant Drugog korpusa Armije BiH u Tuzli, u čijoj se zoni odgovornosti nalazila i Srebrenica. Prezentirajući niz izveštaja o izvedenim akcijama u kojima se govori i o planiranju i komandovanju jedinicama tokom vojnih dejstava 1992. i 1993. godine, tužilaštvo je pokušavalo da pokaže da je postojala jasna komandna linija i komandna odgovornost, kao i da su pravila međunarodnog ratnog prava morala biti poznata svim komandantima, uključujući i Orića. General Delić je, međutim, tvrdio da je sve bilo “jasno i poznato isključivo na papiru”, dok je na terenu situacija bila potpuno drugačija. Komandni kadar Armije BiH je, prema svedoku, najčešće bio ili “vojnički neobrazovan ili premlad”, i “nedorastao komandnim zadacima i obavezama.”

Odbrana će, u četvrtak, obrazložiti zahtev da se Naser Orić oslobodi po svim ili nekim tačkama optužnice za koje optužba, po oceni branilaca, nije prezentirala uverljive dokaze, a optužba će na taj zahtev odgovoriti u petak. Od odluke veća zavisiće kada će, i da li će uopšte, početi izvođenje dokaza odbrane. Sudije, naime, mogu da ocene da optužba nije u svom dokaznog postupku iznela dokaze koji bi, izvan razumne sumnje, ukazivali na krivicu optuženog, u kom slučaju Orićeva odbrana ne bi morala ništa da osporava.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 237

PSI RATA: Krv, laži i video-trake
KOSOVSKE "LEKCIJE": Bomba kao poruka, hamburger kao alibi
BRANITI ILI ODBRANITI: U čemu se razlikuju Srbi i Englezi
ŠTA JE DOKAZANO: Odbrana traži oslobađajuću presudu za Nasera Orića
KOME VJEROVATI: Optužba zaključila dokazni postupak protiv Halilovića
SPAJANJE PREDMETA: Šešelj neće u društvo Stanišića, Simatovića i Martića