HomeORIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA PLJAČKU, ALI NE I ZA UBISTVA I RAZARANJA
Postupak protiv Nasera Orića će, umesto po dosadašnjih šest, biti nastavljen po samo četiri tačke optužnice za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile u području Srebrenice krajem 1992. i početkom

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Naser Orić nije odgovoran za pljačku javne i privatne imovine, ocenilo je Pretresno veće na kraju dokaznog postupka optužbe i donelo oslobađajuću presudu po tačkama 4 i 6 optužnice. Postupak protiv Orića će međutim biti nastavljen po svim ostalim tačkama optužnice: za ubistva, okrutno postupanje prema zatočenim srpskim civilima i bezobzirna razaranja naselja, koja se kvalifikuju kao kršenja zakona i običaja ratovanja.

U jednoglasnoj odluci veća o zahtevu za oslobađajućom presudom koji je odbrana podnela nakon završenog dokaznog postupka optužbe, ocenjuje se da je tužilaštvo izvelo “dovoljno dokaza na osnovu kojih bi, ako im se poveruje, mogao da se donese zaključak o postojanju odgovornosti optuženog” za dela iz tačaka jedan, dva, tri i pet, izuzimajući tri incidenta za koja, smatra veće, odgovornost optuženog nije dokazana.

Naser Orić se za ubistva, okrutna postupanja prema civilima i bezobzirna razaranja naselja u području Srebrenice tereti po osnovu individualne odgovornosti ali i prema načelu komandne odgovornosti, odnosno zato što nije sprečio ili kaznio počinioce zločina koji su mu bili podređeni. Pri donošenju ove odluke, kako je saopštio predsedavajući sudija Karmel Ađius/Carmel Agius, Veće nije prihvatilo argumente odbrane da jedinice pod komandom optuženog nisu imale čvrsto vojničko ustrojstvo te da ih Orić, ni de facto ni de jure, nije kontrolisao.

Veće traži od tužilaštva da na osnovu zaključaka iz ove odluke unese izmene u optužnicu protiv Nasera Orića, odnosno iz nje isključi tačke četiri i šest za koje je doneta oslobađajuća presuda. Dokazni postupak odbrane, prema danas saopštenom rasporedu, počinje u ponedeljak 4. jula ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 238

NEMA LEŠA - NEMA ZLOČINA: Maštovito čitanje generala Stevanovića
"HUMANO PRESELJENJE": Ovlašćenja za pljačku i etničko čišćenje
PLJAČKA NIJE DOKAZANA: Naser Orić olakšan za dve tačke optužnice
ALIBI I SLABO SRCE: Šta boli Haradina Balu
NI BEOGRAD, NI ZAGREB: "Vukovarska trojka" ostaje u Hagu
SENSE PRIKAZUJE: Novi filmovi o Karadžiću i Mladiću