Home"KRIVOTVORENJE" POSLE "KRIVAJE 95"?
Dokumenti iz sefa VRS - za tužilaštvo dokaz za odbranu falsifikat - Oficir VRS opisao kako su devet godina čuvani dokumenti zaplenjeni u srebreničkoj operaciji u leto 1995. godine

Radovan Radojičić, svjedok na suđenju OrićuRadovan Radojičić, svjedok na suđenju Oriću

Tužilaštvo je na suđenju Naseru Oriću u dokazni materijal do sada uvelo niz dokumenata kojima se, barem kako ono smatra, dokazuje odgovornost nekadašnjeg zapovednika oružanih snaga Srebrenice za zločine za koje se tereti.

Odbrana, međutim, osporava autentičnost tih dokumenta tvrdeći da je reč o falsifikatima koje su napravili pripadnici Vojske Republike Srpske kada su u julu 1995. godine zaplenili dokumentaciju Armije BiH.

Potpukovnik u Petom korpusu VRS Radovan Radojičić je danas svedočio o dokumentima zaplenjenim tokom operacije Krivaja 1995. što je bilo zvanično ime operacije zauzimanja enklave Srebrenica - zone pod nominalnom zaštitom snaga UN.

Radojičić je opisao kako je prošle godine dobio naređenje da prouči zbirku zaplenjenih dokumenata i njihovo poreklo, s obzirom da ih traži i kancelarija tužilaštva u Hagu. Da bi bila dostupna i vladi i kancelariji za saradnju s Tribunalom, opisao je svedok, zbirka dokumenata prebačena je u Banja Luku u novembru 2004. godine.

Radojičić je opisao kako je u proteklih devet godina, od zaplene 1995. do prošle godine, za ove dokumente, odnosno sef u kojem su oni čuvani, bilo nadležno nekoliko oficira komande Petog korpusa VRS. Nije, međutim, mogao da potvrdi da je o primopredaji nadležnosti vođena bilo kakva evidencija.

Upravo na tu činjenicu kao i podatak da su dokumenti čuvani u sefu Petog korpusa VRS a ne "na uobičajen način" sa ostalim dokumentima u vojnoj arhivi, ukazao je u unakrsnom ispitivanju branilac Nasera Orića, Džon Džons/John Jones.

Pošto je svedok, odgovarajući na pitanje branioca rekao da o primopredaji nadležnosti nad sefom sa dokumentima nije vođena nikakva evidencija, Orićev zastupnik je od njega zatražio da komentariše tvrdnju da se "vojska koja je spremna počiniti tako strašne masakre" (kao u Srebrenici 1995.), sigurno ne bi libila da "krivotvori dokumenta, da bi skrenula pažnju s masakra".

Intervenisao je sudija Ađius/Agius, rekavši svedoku da ne odgovara, a odbrana je zaključila unakrsno ispitivanje. Suđenje Naseru Oriću biće nastavljeno u sredu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 236

ASANACIJA KOSOVA: Prikrivanje ili otkrivanje zločina
SAMOODBRANA: Krajišnik želi stopama Miloševića i Šešelja
RIZIK SVEDOČENJA: Komandant Čeliku pod unakrsnom paljbom
OD GRABOVICE DO KAZANA: Zakasnili obračun ispod Trebevića
GARANCIJE: Tužilac ne veruje Haradinaju i UNMIK-u