HomeVIDEO SNIMKE I VOKI-TOKI
Svjedok Okanović prezentirao video snimke borbi u selima bosanskih Srba oko Srebrenice, te je svjedočio o kontaktima s Orićem putem radio-veze

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Svjedok optužbe koji je na suđenju Naseru Oriću prezentirao video snimke o bošnjačkim napadima na srpska sela u području Srebrenice, istovremeno je naveo da Muslimani “nisu imali hrane i da ne bi došli da nas ubiju, već da uzmu hranu”.

To je teza koju ističe obrana Nasera Orića, bivšeg komandanta snaga ABiH u području Srebrenice, optuženog za napade i pljačku srpskih sela u zimi 1992-1993. godine.

Svjedok Miloš Okanović, inženjer elektrotehnike iz sela Vrhpolje na srpskoj strani rijeke Drine, snimio je 14. decembra 1992. cjelodnevne borbe bošnjačkih i lokalnih srpskih snaga oko sela Sikirići i Bjelovac.

Budući da je snimano sa udaljenosti od 1,5 km, jedino što se moglo vidjeti je prelijetanje i kruženje dva aviona (najvjerojatnije poljoprivrednih aviona iz Srbije) i gusti dim koji je ukazivao na paljenje kuća u ovim selima.

Svjedok je istog dana svojim voki-tokijem pozvao na razgovor takozvanog “Gazdu” na bošnjačkoj strani, na molbu jednoga poznanika kome je nakon napada na Bjelovac nestala supruga sa djecom. Da bi provjerili da li su zarobljeni, kontaktirali su "Gazdu" jer su vjerovali da je on utjecajna osoba na drugoj strani Drine.

Nekoliko dana kasnije "Gazda" im se javio sa informacijom da je ta žena (slučajno "Gazdina" školska drugarica) uhapšena, ali da se on njoj dobro staraju i da će
biti razmijenjena. Svjedok je potvrdio da je u kasnijem razgovoru s oslobođenom ženom čuo da je zaista bila dobro tretirana.

Okanović, koji je često slušao radio veze u tom području ocjenjuje kako nema sumnje da je “Gazdin” glas bio glas Nasera Orića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 234

PAPONJAKOVA KOLEKCIJA: Dokumenti skrojeni po meri optuženog
NEPOŠTOVANJE SUDA: Uslovna kazna za Kostu Bulatovića
BEOGRAD, ZAGREB ILI HAG: Gde će se suditi "Vukovarskoj trojki"
USTUPANJE PREDMETA: Sarajevo garantuje fer suđenje optuženim Fočacima
ODISEJA MILORADA TRBIĆA: Od Srebrenice, preko Amerike, do Haga
METAK, NOŽ, SJEKIRA: Uzrok smrti žrtava iz Uzdola
IZGUBLJENO POVERENJE: Da li branitelj opstruira odbranu Ivice Rajića
PRAVNI SAVETI: Komandant Orić i Ženevske konvencije