HomeTUŽILAC ODUSTAO OD “NE-KOOPERATIVNOG SVEDOKA”
Pošto su se u dvodnevnim pripremama za svedočenje uverili da svedok ne želi da s njima sarađuje, tužioci odustali od izvođenja Ibrana Mustafića, bivšeg predsednika opštine Srebrenica, koji je ove sedmice trebalo da svedoči na suđenju Naseru Oriću.

Naser Orić na sudjenju u TribunaluNaser Orić na sudjenju u Tribunalu

Tužilac koji vodi postupak protiv Nasera Orića odustao je danas od pozivanja svedoka čiji je iskaz bio predviđen za ovu sedmicu. Tokom dvodnevnih priprema za svedočenje, kako je na početku jutrošnje rasprave rekao tužilac Jan Vuben/Wubben, svedok je bio “veoma ne-kooperativan” i tužilaštvo je prinuđeno da odustane od njegovog izvođenja na klupu za svedoke. Tužilaštvo je, dodao je Vuben, “razočarano, jer ga je smatralo važnim insajderom” koji je u dva intervjua sa istražiteljima tužilaštva, u avgustu prošle godine, pokazao da raspolaže značajnim informacijama o događajima u Srebrenici u periodu na koji se odnosi optužnica protiv Nasera Orića.

Ime nesuđenog svedoka optužbe nije pominjano tokom jutrošnje dvadeset minutne rasprave, ali SENSE saznaje da je reč o Ibranu Mustafiću, bivšem predsedniku opštine Srebrenica i jednom od osnivača SDA u tom delu Bosne.

Tužilaštvo je, kako je podsetio predsedavajući sudija Ađijus/Agius, moglo da od veća traži da se ne-kooperativni svedok proglasi “neprijateljskim”, što bi tužiocu omogućilo da ga unakrsno ispituje i suočava sa izjavama koje je dao u prethodnim razgovorima sa istražiteljima. Ocenjujući, očito, da ni pod takvim uslovima neće uspeti da od ne-kooperativnog svedoka izvuče ono što bi potvrdilo teze optužbe, tužilac nije posegao za tom opcijom. Orićeva odbrana nije imala nikakav komentar na tužiočevo odustajanje od planiranog svedočenja, a sudija Ađijus/Agius je rekao da “veću ne pada na pamet da ga poziva kao svedoka suda i upućuje mu nalog pod pretnjom kazne.”

Tužioci u ovom predmetu su se već “opekli” sa nekoliko nevoljnih svedoka optužbe – saradnika ili poznanika Nasera Orića iz perioda na koji se odnosi optužnica – koji su izbegavali direktne odgovore na pitanja tužioca ali su zato vrlo spremno potvrđivali glavne teze odbrane o situaciji u Srebrenici krajem 1992. i početkom 1993. godine.

Pošto je Mustafićevo svedočenje trebalo da traje do kraja ove sedmice, optužba nije danas imala na raspolaganju “rezervnog svedoka”, pa je suđenje prekinuto. Nastavak postupka zavisiće od brzine s kojom će optužba dovesti u Hag novog svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 233

IZJAŠNJAVANJA: Generali poriču krivicu
POGREŠAN NASLOV: Kako su Albanci iz Peći išli u "željenim pravcima"
DESILO SE U KAKNJU: Nesretni slučaj u motelu "Sretno"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Kosta Bulatović na optuženičkoj klupi
SVJEDOCI SU NEDODIRLJIVI: Presuda za pokušaj utjecanja na svjedoke