HomeČETIRI MJESECA UVJETNO ZA KOSTU BULATOVIĆA
Proglašavajući ga krivim za “ozbiljno nepoštivanje suda”, Raspravno vijeće je - uvažavajući “teške zdravstvene probleme koji bi mu značajno otežali izdržavanje kazne” – osudilo Bulatovića na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine.

Kosta Bulatović, svjedok na Suđenju MiloševićuKosta Bulatović, svjedok na Suđenju Miloševiću

Kosta Bulatović, svjedok obrane Slobodana Miloševića koji je odbio svjedočiti u odsustvu optuženog, proglašen je krivim za nepoštivanje suda i osuđen na četiri mjeseca zatvora – uvjetno.

Premda “njegovo ponašanje predstavlja ozbiljno nepoštivanje suda koje zaslužuje da mu se odmah naloži pritvor... on ima teške zdravstvene probleme koji bi mu značajno otežali izdržavanje kazne”, navodi se u današnjoj pisanoj presudi Raspravnog vijeća koje je stoga odlučilo da suspendira izvršenje kazne na period od dvije godine. Kazna će biti izvršena ako Bulatović “u tom periodu bilo gdje počini drugo kazneno djelo (uključujući I nepoštivanje suda) koje zaslužuje zatvorsku kaznu”.

Kosta Bulatović (68), jedan od lidera srpskog “pokreta otpora” na Kosovu s kraja 1980-tih, svjedočio je na Miloševićevom suđenju nekoliko dana u aprilu ove godine. On je 19. aprila odbio odgovarati na pitanja tužitelja kad Milošević, zbog bolesti, nije bio u sudnici. Bez obzira na naloge sudaca i uvjeravanja da će Milošević dobiti na uvid njegov iskaz i moći ponovo da ga pozove kao svjedoka, Bulatović je i sljedećeg dana odbio odgovarati na pitanja iako je upozoren da bi mogao biti kažnjen zbog nepoštivanja suda.

Na suđenju Bulatoviću 6. maja, njegov branilac Stephane Bourgon/Stefan Burgon je nastojao dokazati da Bulatović nije bio svjestan da svojim ponašanjem ometa provođenje pravde. Međutim, Vijeće je zaključilo da Bulatović jest “svjesno i voljno” ometao provođenje pravde budući da mu je bilo objašnjeno kakve su posljedice odbijanja svjedočenja kao i to da će ga Milošević moći ponovno pozvati na klupu za svjedoke ako bude želio pojasniti njegov iskaz.

On je pokušao “kontrolirati okolnosti u kojima daje iskaz” i “time se suprotstavio autoritetu suda”, zaključuje Vijeće.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 235

ZVANIČNA VERZIJA: "Zakonita, postupna, selektivna i pravilna" likvidacija
RUČAK U LAPUŠNIKU: Komandant Čeliku na klupi za svedoke
"ĆELO" PROTIV SEFERA: Ratni drug kao svedok optužbe
LISTA ČEKANJA: Nestrpljenje Milana Martića
KRAJIŠNIK I KARADŽIĆ: Mladićevi "politički gospodari"