HomeČETIRI MJESECA ZATVORA ZA NEPOŠTIVANJE SUDA
Utjecanje na svjedoke je "vrlo ozbiljno djelo" jer se Tribunal u velikoj mjeri oslanja na iskrenost svjedoka, ukazao je sudac El Mahdi izričući kaznu od 4 mjeseca zatvora kosovskom Albancu Beqi Beqaju

Beqa Beqaj u sudnici TribunalaBeqa Beqaj u sudnici Tribunala

Kosovski Albanac Beqa Beqaj/Beća Bećaj proglašen je danas krivim za nepoštivanje suda - zbog pokušaja utjecanja na jednog svjedoka optužbe - te je osuđen na zatvorsku kaznu od 4 mjeseca zatvora.

Beqaj je tu kaznu već odslužio budući da je u privoru Tribunala proveo pet mjeseci čekajući na suđenje. Suci su stoga naložili da se odmah organizira njegov izlazak iz pritvora.

"Nepoštivanje suda koje je počinio Beqaj je vrlo ozbiljno djelo jer se međunarodni sud, u svom radu, u znatnoj mjeri oslanja na iskrenost svjedoka", kazao je sudac Amin El-Mahdi.

Nakon što su razmotrili šest incidenata koje je prezentirao tužitelj, suci su odbacili optužbe da je Beqaj zastrašivao, prijetio i nudio mito dvojici svjedoka koji su trebali dati iskaze na optužbu na suđenju bivšim pripadnicima OVK "Limaju i ostalim". Međutim, postoje dokazi da je Beqaj "svjesno i hotimično pokušao utjecati na (ključnog) svjedoka optužbe i time ometao izvršenje pravde", zaključilo je Sudsko vijeće.

Suci pri tom posebno ističu snimljene telefonske razgovore u kojima je Beqaj zaštićenog svjedoka pozivao da povuče svoj iskaz "jer će tada Limaj i Musliu biti odmah pušteni." U istom je razgovoru Beqaj kazao da "ne vrši pritisak što se tiče (treće optuženog) Bale".

Danas je objavljen samo sažetak presude, koja će u formalnom, pisanom obliku, biti objavljena naknadno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 233

IZJAŠNJAVANJA: Generali poriču krivicu
POGREŠAN NASLOV: Kako su Albanci iz Peći išli u "željenim pravcima"
DESILO SE U KAKNJU: Nesretni slučaj u motelu "Sretno"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Kosta Bulatović na optuženičkoj klupi
SVJEDOCI SU NEDODIRLJIVI: Presuda za pokušaj utjecanja na svjedoke