HomeSVEDOCI MORAJU DA BUDU NEDODIRLJIVI
Završne reči optužbe i odbrane na suđenju Beći Bećaju, optuženom za nepoštovanje suda zbog pokušaja da utiče na svedoke u postupku protiv trojice bivših pripadnika OVK koji se terete za zločine u logoru Lapušnik 1998. godine. Optužba predlaže kaznu od 6 meseci zatvora, a odbrana traži oslobađajuću presudu.

Beqa Beqaj u sudnici TribunalaBeqa Beqaj u sudnici Tribunala

“Svedoci se ne smeju zastrašivati, na njih se ne sme uticati, oni moraju da budu nedodirljivi” – naglasio je danas tužilac Dejvid Ekerson/David Akerson na kraju svoje završne reči na suđenju Beći Bećaju/Beqa Beqaj. Ukazujući veću da je njegova dužnost da “zaštiti svedoke i integritet postupka i suđenja” pred Haškim tribunalom, Akerson je pozvao sudije da optuženog proglase krivim za podsticanje svedoka na krivokletstvo.

Sumirajući dokaze koji su prezentirani na trodnevnom suđenju, tužilac je citirao delove presretnutih telefonskih razgovora koje je, u oktobru prošle godine, optuženi Bećaj vodio sa jednim od zaštićenih svedoka optužbe u postupku protiv trojice bivših pripadnika OVK, optuženih za zločine u logoru Lapušnik. Bećajevo ubeđivanje svedoka B-1 da odustane od svedočenja ili da kaže da “nema nikakve dokaze protiv Isaka Musliua i Fatmira Limaja” je, po tužiocu, jasno “zavođenje na krivokletstvo.”

Beće Bećaj je, inače, rođak Isaka Musliua i u kontaktu sa svedocima je uvek govorio da se javlja u njegovo ime. Svedok B-1 je bivši zatočenik Lapušnika, preživeo je dva pokušaja ubistva nakon što se saznalo da će svedočiti na suđenju optuženima za zločine u tom logoru, pa je uključen u program zaštite svedoka i sada živi u nekoj stranoj zemlji. Iza jednog od pokušaja ubistva, prema svedočenju B-1, stajao je Isak Musliu, bivši komandant OVK u Lapušniku.

Prema jednom od presretnutih razgovora koje je tužilac citirao u završnoj reči, nakon što mu je Bećaj saopštio da B-1 ne odustaje od svedočenja i neće da povuče izjavu, Isak Musliu je iz pritvora Haškog tribunala poručio: “Ni mesec, ni nebo, ništa ga neće spasiti, tek toliko da zna. Reci mu to otvoreno.”

Bećajev branilac Van der Spul/Spoel je u svojoj završnoj reči isticao da tužilac nije ispunio teret dokazivanja svojih “maglovitih optužbi.” Po braniocu, Bećaj “nije pretio, zastrašivao ili pokušao da potkupi svedoke” i nije “nikoga namerno i svesno podsticao na nepoštovanje suda i ometanje pravde”, pa ga zato treba osloboditi.

Optužba je za Beću Bećaja tražila kaznu od 6 meseci zatvora. Tu kaznu je Bećaj praktično već izdržao, pošto je uhapšen 19. oktobra 2004. i u pritvoru Tribunala je bio do 8. marta, kada je privremeno oslobođen do početka suđenja. Presuda će biti saopštena u četvrtak 5. maja u 17 sati.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 233

IZJAŠNJAVANJA: Generali poriču krivicu
POGREŠAN NASLOV: Kako su Albanci iz Peći išli u "željenim pravcima"
DESILO SE U KAKNJU: Nesretni slučaj u motelu "Sretno"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Kosta Bulatović na optuženičkoj klupi
SVJEDOCI SU NEDODIRLJIVI: Presuda za pokušaj utjecanja na svjedoke