HomePOČELO SUĐENJE ZA POKUŠAJ UTJECANJA NA SVJEDOKE
Tužitelj tereti Bequ Beqaja zbog “nepoštivanja suda, pokušaja nepoštivanja suda i poticanja drugih na nepoštivanje suda” zbog njegovih navodnih kontakata s ključnim svjedokom optužbe u predmetu “Limaj i ostali”

Beqa Beqaj u sudnici TribunalaBeqa Beqaj u sudnici Tribunala

Na danas započetom suđenju Beqi Beqaju/Beći Bećaju tužitelj će dokazivati da je optuženi pokušao utjecati na ključnog svjedoka optužbe u slučaju “Limaj i ostali”, dok će obrana nastojati da dokaže da se nije radilo o svjesnom i hotimičnom pokušaju utjecanja na provođenje pravde.

Ključni svjedok na suđenju Fatmiru Limaju i drugim bivšim pripadnicima OVK je kosovski Albanac koji je slučajno izbjegao streljanje nakon zatočeništva u OVK logoru Lapušnik. Tužitelj navodi da je tog svjedoka, koji je zaštićen pod pseudonimom B1, a koji već duže živi u jednog stranoj zemlji, dva puta netko pokušao ubiti te da mu je više puta prijećeno smrću.

Beqa Beqaj je odrastao s porodicom tog svjedoka, a s druge strane je rodbinski vezan s optuženim Isakom Musliuom, navodi tužitelj. Prema tužiteljevoj uvodnoj riječi, Beqaj je u ime Limaja i Musliua telefonski stupio u kontakt s ključnim svjedokom, u mjesecima prije početka suđenja prošle godine, da bi ga nagovorio da se vrati na Kosovo i susretne s advokatima obrane. Budući da je svjedok o tome izvijestio istražitelje Tribunala, oni su snimili jedan od telefonskih razgovora. Tužitelj će tu snimku koristiti da pokaže da je Beqaj pozivao ključnog svjedoka optužbe da kaže istražiteljima kako nije imao veze s Limajem i Musliuom.

K tome, navodi tužitelj, Beqajov sin je pokušao utjecati na jednog potencijalnog svjedoka optužbe, zaštićenog pod pseudonimom B2. On je jedan od tri svjedoka koji će svjedočit za optužbu na ovom kratkom suđenju:

“Bashkim/Baškim Beqaj me zaustavio na ulici u Štimlju prošlog ljeta i rekao: Zbog tebe je moj ujak (Isak Musliu) u Hagu!”, svjedočio je danas B2 dodajući da ga je mladić htio pretući. On je dodao da je mladićevu ocu Beqi Beqaju zbog toga kasnije bilo neugodno.

Značajan dio ovog iskaza odvijao se na sjednici zatvorenoj za javnost zbog zaštite identiteta svjedoka. Na kraju ispitivanja, B2 se sucima obratio s molbom da Beqa Beqaj – “kao dobar čovjek” – bude oslobođen, kako bi se zajedno s njim vratio na Kosovo. Suđenje će se nastaviti u srijedu iskazom svjedoka B1.

Beqaja je u oktobru prošle godine, po nalogu Tribunala, uhapsila policija UN na Kosovu. Na prvom pojavljivanju pred Tribunalom izjasnio se nevinim po optužbama za nepoštivanje suda. U kratkoj izjavi na današnjoj raspravi ponovio je da nije kriv i dodao je da smatra nepravdom to što je u pritvoru, i to zajedno sa Srbima, tako da ne može govoriti svoj jezik.

Pred Tribunalom se već nekoliko puta sudilo optuženima ili advokatima obrane zbog optužbi da su pokušali utjecati na svjedoke. Prvi je bio slučaj optuženog Simića i advokata Avramovića u predmetu Bosanski Šamac, ali su oni oslobođeni krivnje. Advokat Duška Tadić Milan Vujin, međutim, kažnjen je zbog nepoštivanja suda.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 232

JUBILEJI: Deset godina Pritvorske jedinice UN
NISAM KRIV: Predaja i prvo pojavljivanje generala Pavkovića
ADVOKATSKA ETIKA: Razmena komplimenata na suđenju Slobodanu Miloševiću
NASEROVE VEZE: Kako su ginuli kuriri... kojih nije ni bilo
POKAJNICI: Babić i Jokić traže blaže kazne
ARKANOVA PRAVILA: Šamar, ultimatum, napad
DUGO ČEKANJE: Zašto je neugodno sudiji Robinsonu