HomeBEĆAJ PORIČE KRIVICU ZA ZASTRAŠIVANJE SVEDOKA
Na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, Beća Bećaj se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice koja ga tereti za nepoštovanje suda. Sudija naložio produženi pritvor optuženog

Beqa Beqaj u sudnici TribunalaBeqa Beqaj u sudnici Tribunala

“Ja sam već u Prištini rekao da ste uhapsili i doveli u Hag nevinog čoveka” – izjavio je jutros, na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, kosovski Albanac Beća Bećaj/Beqa Beqaj, optužen za zastrašivanje i ucenjivanje potencijalnih svedoka optužbe na predstojećem sudjenju trojici bivših pripadnika OVK koji se terete za zločine nad srpskim i albanskim zatočenicima logora Lapušnik.

Bećaja je, prošle sedmice na Kosovu, uhapsila policija UN na osnovu optužnice tužilaštva Tribunala, podignute 21. oktobra, koja ga tereti da je od februara 2003. do pred kraj oktobra ove godine na različite načine – pretnjama, ucenama, pokušajima podmićivanja – pokušao da utiče na dvojicu potencijalnih svedoka optužbe, Redje Redjaja/Rexhe Rexhaj i Riza Redjaja/Rizah Rexhaj. Bećaj je, navodno, pokušao da ove svedoke navede da povuku izjave kojima se terete Fatmir Limaj i Isak Musliju, bivši pripadnici OVK čije će sudjenje početi 15. novembra ove godine. Optužnica, u tri tačke, tereti Bećaja za nepoštovanje suda, pokušaj nepoštovanja suda ili podstrekivanje na nepoštovanje suda.

Nakon što se optuženi izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice, sudija Alfons Ori/Alphons Orie je naložio da se Beća Bećaj do daljeg zadrži u pritvoru Tribunala.

Advokat Rodni Dikson/Rodny Dikson, koji je na današnjoj raspravi zastupao Bećaja, najavio je da će zahtev za privremeno oslobadjanje optuženog podneti nakon što mu optužba obelodani propratni dokazni materijal, na osnovu kojeg je potvrdjena optužnica za nepoštovanje suda.

Odbrana je imala primedbu na uslove pritvora koji su odredjeni Bećaju, ali je na zahtev tužioca - “zbog prirode naloga” kojim su ti uslovi definisani – o tome bilo reči na takozvanoj privatnoj raspravi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 212

NISAM KRIV: Izjašnjavanje Ljubiše Beare o optužnici za Srebrenicu
NEMOGUĆA MISIJA: Kako dodeliti branioca "tvrdoglavom optuženom"
ZATOČENICI ILI ŠTIĆENICI: Da li su hrvatski civili hapšeni za njihovo dobro
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnica za zastrašivanje kosovskih svedoka
SLUČAJ ZABRĐE: Krajišnik je prvo "počistio" pred svojom kućom
HAG ILI SARAJEVO: Suđenje spremno – lokacija nepoznata