HomeKOSOVSKI ALBANAC OPTUŽEN ZBOG ZASTRAŠIVANJA SVEDOKA
Beće Bećaj optužen za nepoštovanje suda. Optuženi prebačen u Hag i početkom sledeće sedmice će se pojaviti pred sudijom Tribunala

Na zahtev tužilaštva, sudija Tribunala je danas posle podne ukinuo nalog za neobjavljivanje optužnice protiv kosovskog Albanca Beće Bećaja/Beqe Beqaj, koji se tereti za nepoštovanje suda. Optužnica je podignuta 21. oktobra ove godine, Bećaja je početkom ove sedmice uhapsila policija UN na Kosovu i u toku je, kako saznajemo, njegov transfer u Hag, kako bi se početkom sledeće sedmice pojavio pred sudijom Tribunala i izjasnio o navodima optužnice.

Prema optužnici, Bećaj je od juna do početka oktobra ove godine u više navrata pretio, ucenjivao, zastrašivao i pokušavao da podmiti svedoke ili potencijalne svedoke na predstojećem sudjenju Fatmiru Ljimaju, Isaku Misliu i Hajradinu Balji, optuženim za zločine nad srpskim i albanskim civilima zatočenim u prvoj polovini 1998. u logoru Lapušnik kod Glogovca. Početak tog sudjenja zakazan je za 15. novembar.

Bećaj se, kako se navodi u optužnici, posebno usmerio na jednog od potencijalnih svedoka optužbe, pokušavajući da ga pretnjama, ucenama i podmićivanjem navede da povuče izjave koje je haškom tužilaštvu dao protiv Fatmira Ljimaja i Isaka Musliua. Bećaj je, pritom, tvrdio da je u direktnoj komunikaciji sa ovom dvojicom optuženih i da nastupa u njihovo ime.

U tri tačke optužnice, Bećaj se tereti za nepoštovanje suda, pokušaj nepoštovanja suda ili podsticanje na nepoštovanje suda. Prema pravilima Tribunala, za to delo se može izreći kazna od najviše sedam godina zatvora, kao i novčana kazna od najviše 100.000 eura.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 211

PRAVA OPTUŽENOG: Slobodan Milošević ponovo u glavnoj ulozi
SVEDOČENJE PREŽIVELOG: Miris baruta i krvi u ukletom autobusu
ISTORIJSKE PARALELE: Bosna se mogla podijeliti samo nasiljem
RAT ILI GLAD: Zašto su napadana srpska sela oko Srebrenice