HomeBEĆAJ U PRITVORU TRIBUNALA
Kosovski Albanac optužen za zastrašivanje svedoka optužbe u predmetu protiv trojice bivših pripadnika OVK. Prvo pojavljivanje pred sudijom početkom sledeće sedmice

Kosovska trojka u sudnici TribunalaKosovska trojka u sudnici Tribunala

Beće Bećaj/Beqe Beqaj, kosovski Albanac optužen za zastrašivanje svedoka optužbe u predmetu protiv trojice bivših pripadnika OVK, prebačen je sinoć u Tribunalovu Pritvorsku jedinicu i početkom naredne sedmice biće izveden pred sudiju kako bi se izjasnio o navodima optužnice kojom se u tri tačke tereti za nepoštovanje suda.

Na poslednje dve konferencije o stanju u postupku u slučaju Fatmira Ljimaju, Isaka Misliua i Hajradina Balje, koji su optuženi za zločine nad srpskim i albanskim civilima zatočenim u prvoj polovini 1998. u logoru Lapušnik kod Glogovca, tužilaštvo je izrazilo zabrinutost zbog pokušaja da se, pritiscima i pretnjama, utiče na svedoke optužbe.

Tužilaštvo je, s tim u vezi, sprovelo istragu i – sudeći po optužnici – došlo do dokaza da je Beće Bećaj, inače rodjak optuženog Isaka Musliua, od februara 2003. do pred kraj oktobra ove godine na različite načine – pretnjama, ucenama, pokušajima podmićivanja – pokušao da utiče na dvojicu potencijalnih svedoka optužbe, Redje Redjaja/Rexhe Rexhaj i Riza Redjaja/Rizah Rexhaj.

Zastrašivanje svedoka je jedan od najtežih oblika nepoštovanja suda, za koje se prema pravilima Tribunala može izreći kazna od najviše sedam godina zatvora, kao i novčana kazna od najviše 100.000 eura.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 212

NISAM KRIV: Izjašnjavanje Ljubiše Beare o optužnici za Srebrenicu
NEMOGUĆA MISIJA: Kako dodeliti branioca "tvrdoglavom optuženom"
ZATOČENICI ILI ŠTIĆENICI: Da li su hrvatski civili hapšeni za njihovo dobro
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnica za zastrašivanje kosovskih svedoka
SLUČAJ ZABRĐE: Krajišnik je prvo "počistio" pred svojom kućom
HAG ILI SARAJEVO: Suđenje spremno – lokacija nepoznata