HomeKOSTA BULATOVIĆ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI
Suđenje bivšem lideru “pokreta otpora” kosovskih Srba koji je – zbog odbijanja da u odsustvu bolesnog Miloševića odgovara na pitanja tužioca – optužen za nepoštovanje suda. Presuda u petak 13. maja

Kosta Bulatović, svjedok na Suđenju MiloševićuKosta Bulatović, svjedok na Suđenju Miloševiću

Nakon što je 14. i 25. aprila svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, Kosta Bulatović se danas vratio u tribunalovu sudnicu, ali ovog puta na optuženičku klupu. Optužen je za nepoštovanje suda zato što je “svesno i voljno ometao sprovođenje pravde, time što je 19. i 20. aprila 2005. uporno odbijao da odgovori na pitanja koja mu je postavljao tužilac.” Na pitanje sudije Robinsona kako se izjašnjava o toj optužbi, Bulatović je odgovorio: “Nijesam kriv.”

Na početku suđenja, Bulatovićev branilac Stefan Burgon/Stephan Bourgon je stavio nekoliko “preliminarnih prigovora” kojima je osporavao nadležnost ovog veća da vodi postupak za nepoštovanje suda i tvrdio da su sudije – odlučujući da se Bulatovićevo svedočenje nastavi bez prisustva bolesnog Miloševića, počinilo “pravnu grešku.” Veće je, međutim, odbilo sve prigovore odbrane, uz opasku sudije Bonomija/Bonomy da je Bulatović – čak i da je veće donelo pogrešnu odluku – bio obavezan da odgovara na pitanje, jer se “tako poštuju sudovi.”

Branilac Burgon je zatim pozvao i saslušao dva svedoka, koji su govorili o stanju svesti Koste Bulatovića između 19. i 20. aprila, nakon što ga je veće upozorilo da će, ukoliko nastavi da odbija da odgovara na tužiočeva pitanja, biti optužen za nepoštovanje suda. Dragutin Milovanović, koji je u aprilu bio Bulatovićev pratilac u Hagu, je svedočio o njegovom uverenju da će biti “hendikepiran bez prisustva predsednika Miloševića”, pa je zato tražio da se njegovo svedočenje odloži dok Milošević ne ozdravi.

Drugi svedok je bio Branko Rakić, jedan od pravnih savetnika Slobodana Miloševića. Uz saglasnost veća i Slobodana Miloševića, on se uveče 19. aprila sastao sa Bulatovićem i pokušao da ga nagovori da revidira svoj stav. Nije, međutim, u tome uspeo pošto je Bulatović, kako je rekao, “mislio da bi time naneo neku štetu gospodinu Miloševiću.”

U završnoj reči, branilac Burgon je tvrdio da Kosta Bulatović nije “svesno i hotimično ometao izvršenje pravde”, te ga zato treba osloboditi optužbe za nepoštovanje suda. Presuda će, kako je najavljeno, biti saopštena u petak 13. maja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 234

PAPONJAKOVA KOLEKCIJA: Dokumenti skrojeni po meri optuženog
NEPOŠTOVANJE SUDA: Uslovna kazna za Kostu Bulatovića
BEOGRAD, ZAGREB ILI HAG: Gde će se suditi "Vukovarskoj trojki"
USTUPANJE PREDMETA: Sarajevo garantuje fer suđenje optuženim Fočacima
ODISEJA MILORADA TRBIĆA: Od Srebrenice, preko Amerike, do Haga
METAK, NOŽ, SJEKIRA: Uzrok smrti žrtava iz Uzdola
IZGUBLJENO POVERENJE: Da li branitelj opstruira odbranu Ivice Rajića
PRAVNI SAVETI: Komandant Orić i Ženevske konvencije