HomeIVICA MARIJAČIĆ I MARKICA REBIĆ “NISU KRIVI”
Novinar i bivši šef hrvatske obavještajne službe izjasnili se da nisu odgovorni za nepoštivanje suda. Obrana najavljuje zahtjev za odbacivanje optužnice, dok tužitelj vodi dodatne istrage

Ivica Marijačić i Markica Rebić u sudnici TribunalaIvica Marijačić i Markica Rebić u sudnici Tribunala

Hrvatski novinar Ivica Marijačić i bivši državni službenik Markica Rebić izjasnili su se danas u Hagu da nisu krivi za nepoštivanje suda, dok su njihovi odvjetnici najavili da će “odmah” uložiti zahtjev za odbacivanjem optužnice jer drže da “nije podignuta u skladu s pravilima”.

Ivica Marijačić, novinar i urednik u tjedniku “Hrvatski list”, te Markica Rebić, bivši šef hrvatske obavještajne službe SIS, terete se da su 18. novembra 2004. godine objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka koji je 19. decembra 1997. godine svjedočio na zatvorenoj sjednici u predmetu Blaškić. Rebić je, kako se navodi u optužnici, u intervjuu tom listu potvrdio da je uredništvu dao te materijale.

Tužitelj je danas primijetio kako u ovom predmetu “nema velikih sporova o činjenicama, ali će biti rasprave o njegovim pravnim aspektima”. Marijačićev odvjetnik Marin Ivanović je ukazao da se “nalozi Tribunala ne izdaju ‘urbi et orbi’” te da njegovom klijentu “nije upućen ni jedan nalog koji bi on onda mogao prekršiti”.
Rebićev odvjetnik Krešimir Krsnik smatra da je “tužiteljstvo proširilo svoje ovlasti preko svake mjere” te da se ovdje radi o “opasnim presedanima koji se tiču slobode novinarstva”, ne samo u Hrvatskoj već i šire.

Dok obrana traži odbacivanje optužnice, tužitelj David Acherman/Dejvid Akerman kaže kako vodi dodatne istrage koje bi mogle dovesti i do dodatnih optužbi.

Danas poslijepodne bit će održano drugo izjašnjavanje o krivnji po optužbama za nepoštivanje suda, na kojem će se pojaviti izdavač i urednik tjednika “Hrvatsko slovo” Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 239

GRANCE STRPLJENJA: Sudije prekinule Miloševićevo traćenje vremena
NEPOŠTOVANJE SUDA - Sloboda izražavanja ili opstrukcija pravde
"MINI SUĐENJE"- Krajišnik želi da sudi svedoku optužbe
"MAKSI SUĐENJE" - Tužilac traži spajanje svih srebreničkih optužnica
USPON I PAD: Novi film produkcije SENSE o Ratku Mladiću