HomeNOVE OPTUŽNICE ZA NEPOŠTIVANJE SUDA
Sudac Orie potvrdio optužnice za nepoštivanje suda protiv dvojice hrvatskih novinskih urednika: Josipa Jovića iz “Slobodne Dalmacije” i Marijana Križića iz “Hrvatskog slova”, zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svjedoka na suđenju Tihomiru Blaškiću

Alphons Orie, sudija TribunalaAlphons Orie, sudija Tribunala

Hrvatski novinari Josip Jović i Marijan Križić optuženi su za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka na suđenju Tihomiru Blaškiću, potvrđeno je danas na Tribunalu. Za 26. septembar zakazano je njihovo prvo pojavljivanje pred sucem kako bi se izjasnili osjećaju li se krivima.

Sudac Alphons/Alfons Orie je 9. septembra potvrdio optužnice protiv Jovića, bivšeg urednika dnevnog lista “Slobodna Dalmacija”, i Križića, bivšeg urednika tjednika Hrvatsko slovo. U “Slobodnoj Dalmaciji” je u decembru 2000. objavljen identitet i dijelovi iskaza zaštićenog svjedoka kao i činjenica da je iskaz dan na sjednici zatvorenoj za javnost - čime je urednik, kako se navodi u optužnici, “direktno prekršio” nalog Tribunala u pogledu zaštite svjedoka. O optužnici se navodi da je vijeće Tribunala 1. decembra 2000. izdalo nalog “Slobodnoj Dalmaciju” i tjedniku “Globus” da “odmah obustave kršenje zaštitnih mjera za svjedoka”, a “Slobodna” je dva dana kasnije objavila taj nalog pod naslovom u kojem se ponovo otkriva identitet navedenog zaštićenog svjedoka. Uz to, objavljen je i komentar u kojem se Tribunal optužuje za “agresiju na pravnu državu.”

U “Hrvatskom slovu” je u novembru i decembru 2004. godine također otkriven identitet i dijelovi iskaza istog zaštićenog svjedoka, te informacija da se radilo o sjednici zatvorenoj za javnost. Nakon što 2. decembra 2004. dežurni sudac Tribunala izdao nalog da se obustavi kršenje zaštitnih mjera, “Hrvatsko slovo” je u broju od 10. decembra paralelno objavilo i nalog Tribunala i članak u kojem se još jednom otkriva identitet zaštićenog svjedoka. Sedam dana kasnije je u “Hrvatskom slovu” objavljen još jedan članak u kojem se otkriva identitet istog svjedoka.

Ovo su, inače, treća i četvrta haška optužnica za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svjedoka iz slučaja Blaškić. Prethodno su, u dvije optužnice, optuženi bivši šef obavještajne službe Markica Rebić te tri novinara i urednika: Ivica Marijačić, Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić, koji su se u junu ove godine izjasnili da se ne osjećaju krivima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 247

SMRTONOSNO ORUŽJE: Kako je Vukovar "oslobađan" od lažnih Hrvata
MEDAČKI DŽEP: Ademiju i Norcu će se suditi u Hrvatskoj
"SREBRENIČKE HRONIKE": Istorije se pišu da bi se lagalo
LISTA ČEKANJA: Milan Martić – rekorder
ODBROJAVANJE: Još samo sedam haških begunaca