HomeJEDAN OPTUŽENI “NIJE KRIV”, DRUGI SE NIJE POJAVIO
Na zakazanom prvom pojavljivanju na Tribunalu, bivši urednik Hrvatskog slova Marijan Križić se izjasnio da nije kriv za nepoštivanje suda, dok se bivši urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović nije pojavio, pa mu po svemu sudeći slijedi nalog za hapšenje

Marijan Križić u sudnici TribunalaMarijan Križić u sudnici Tribunala

Bivši glavni urednik tjednika “Hrvatsko slovo” Marijan Križić izjasnio se danas da nije kriv po optužbi za nepoštivanje suda, dok se bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović, koji je optužen po istoj osnovi, nije pojavio pred Tribunalom. Tužitelj će zato od sudaca Tribunala zatražiti da izdaju nalog za njegovo hapšenje.

Jovićev advokat je, prema riječima suca Alfonsa Orija/Alphons Orie, prije tri dana Tribunalu uputio dopis u kojem traži da se prvo pojavljivanje odgodi. U dopisu se navodi da Tribunal nema nadležnost nad Jovićem i da on prvo namjerava ispitati da li ga hrvatski ustav i zakon obavezuju na suradnju s međunarodnim sudom. Jović je, kao i Križić, optužen za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka iz predmeta Blaškić.

Premda su suci u međuvremenu odbili Jovićev zahtjev za odgodom, on se danas ipak nije pojavio u Hagu. Stoga će “Vijeće razmotriti koje mjere sada treba poduzeti”, kazao je sudac Orie i dodao da je “izdavanje naloga za hapšenje jedna od mjera koju treba uzeti u obzir”.

Na odvojenom saslušanju dvadesetak minuta kasnije, Marijan Križić se izjasnio da nije kriv po optužbi, a potom je dogovoreno da će njegova privremena braniteljica preuzeti materijal na kojem tužitelj temelji optužnicu. Križića je danas privremeno zastupala beogradska odvjetnica Mira Tupšković budući da se njegov odvjetnik nije stigao prijaviti Tajništvu Tribunala, koje imenuje zastupnike obrane.

Početak suđenja zasad nije zakazan, budući da suci još nisu donijeli odluku o tužiteljevom zahtjevu za spajanjem optužnica protiv Križića i Jovića s optužnicom protiv bivšeg nakladnika i urednika u Hrvatskom slovu Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića, koji su optuženi za objavljivanje identiteta i iskaza istog zaštićenog svjedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 249

SLUČAJ LORDA ASHDOWNA: Lažni svedok ili lažno optuženi
"DIFERENCIJA U RAZLICI": Svi vođe - niko komandant
NEPOŠTOVANJE SUDA: Nalog za hapšenje zbog neopravdanog izostanka
SVE ILI NIŠTA: Šešelj traži kompletno veće i celu optužnicu
ODBRANA U MINUSU: Krajišnik neće da bude slučaj