HomeKOMANDANT “U PRAVNOM SMISLU”
Prema dokazima obrane, Amir Kubura je, formalno, postao komandant 7. muslimanske brigade tek u augustu 1993. godine, dakle nakon što su počinjeni zločini za koje je optužen

Amir Kubura u sudnici TribunalaAmir Kubura u sudnici Tribunala

Obrana ukazuje da je optuženi Amir Kubura postao komandant 7. muslimanske brigade tek nakon perioda u kojem su počinjeni zločini koji mu se stavljaju na teret. “U normativno-pravnom smislu”, on je postao “pravi komandant” 6.augusta 1993. godine, kazao je danas vojni vještak obrane Vahid Karavelić.

Prema optužnici, Kubura je od 1. aprila do 20. jula 1993. bio vršilac dužnosti komandanta, a potom je postao komandant 7. muslimanske brigade te je, u skladu s tim ovlastima, odgovoran za zločine podređenih vojnika u periodu april-jun 1993. Među ostalim, tereti se za zlostavljanja u zeničkoj Muzičkoj školi, kakanjskom motelu “Sretno”, kao i za ubijanja koje su u Miletićima i Malinama počinili mudžahedini za koje tužitelj tvrdi da su bili povezani s 7. muslimanskom brigadom.

Vojni vještak obrane, general Vahid Karavelić, je u današnjem svjedočenju naveo kako u pripremama svoje ekspertize nije naišao na dokumente o tome da je 7. muslimanska brigade bila prisutna u Miletićima ili Malinama za vrijeme zločina, kao ni dokumente o tome da je od te brigade tražen bilo kakav izvještaj o događajima u ta dva sela.

Karavelić je također potvrdio advokatu obrane da je 7. muslimanska brigade “učinila sve da spriječi pljačke u Varešu”, nakon što je ABiH ušla u taj gradić u novembru 1993. godine. Dok tužitelj tereti Kuburu – po načelu zapovjedne odgovornosti - za kaos i pljačke, obrana dokazuje da je 7. muslimanska brigada, zajedno s vojnom i civilnom policijom, zavela red u Varešu.

Karavelić smatra da je Amir Kubura - koji je nakon službe u 3. korpusu bio zapovjednik 1. muslimanske brigade u Karavelićevom 1. korpusu – čovjek “vrlo visokih moralnih kvaliteta, koji vrlo dobro razlučuje između dobrog i zla”.

Danas je završen višednevni glavni iskaz vojnog eksperta obrane te je započelo protuispitivanje od strane tužitelja koje će također trajati nekoliko dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 228

DEFILE U SUDNICAMA: Optuženima se ne žuri da se izjasne o krivici
OVK-INSAJDER: Svedok-saradnik u unakrsnoj vatri branilaca
ZASTRAŠIVANJE I MOBILIZACIJA: Drina između dva plućna krila
OVLAŠĆENJA I OGRANIĆENJA: U kakvim su uslovima radili komandanti Armije BiH
SPORNO PITANJE: Da li je Halilović "komandovao" ili "koordinirao"
LIKVIDACIJE I BOMBE: Jeftini film i jeftine reči na suđenju Miloševiću