HomeJEDNOSTAVNA OBRANA OD “JEDNODIMENZIONALNIH OPTUŽBI”
Uvodna riječ obrane Amira Kubure: obrana će dokazivati da u proljeće 1993. godine, kad su počinjeni zločini koji mu se stavljaju na teret po načelu zapovjedne odgovornosti, optuženi "nije bio vršitelj dužnosti komandanta" 7. muslimanske brigade

Amir Kubura u sudnici TribunalaAmir Kubura u sudnici Tribunala

Branitelj Amira Kubure je, u današnjoj uvodnoj riječi, najavio da će tim obrane dokazivati "na jasan i jednostavan način" da njihov klijent nije odgovoran za zločine koje su pripadnici 7. muslimanske brigade i mudžahedini počinili 1993. godine u srednjoj Bosni.

Teze tužitelja su "naivne i jednodimenzionalne", smatra advokat Rodney Dixon/Rodni Dikson koji ocjenjuje da su tužitelji "naprosto krivo shvatili stvari".

Amir Kubura je imenovan za komandanta 7. muslimanske brigade “tek 6. augusta 1993. godine", tvrdi advokat. U mjesecima prije tog imenovanja, kad su počinjeni zločini koji se Kuburi stavljaju na teret po načelu zapovjedne odgovornosti, optuženi "nije bio vršitelj dužnosti komandanta" već samo "načelnik štaba 7. muslimanske brigade bez zapovjednih ovlasti i odgovornosti nad jedinicama", tvrdi advokat odbacujući tvrdnje tužitelja da načelnik štaba preuzima komandu kad mu je nadređeni odsutan.

Kubura je nakon izbijanja rata napustio JNA i priključio se Teritorijalnoj obrani u Kaknju. Kad je osnovana 7. muslimanska brigada postavljen je za pomoćnika načelnika, a potom u martu 1993. za načelnika glavnog štaba brigade. Obrana tvrdi da tužitelj nije dokazima potkrijepio teze da je Kubura zaista vršio dužnost komandanta, kao ni to da je komandant Asim Koričić uopće napustio srednju Bosnu u aprilu 1993. godine.

Obrana će dokazivati da "ni jedan pripadnik 7. muslimanske brigade nije bio prisutan, a kamoli počinio zločine" u selima Miletići i Maline. U pogledu zlostavljanja u zeničkoj Muzičkoj školi i motelu Sretno u Kaknju, obrana tvrdi da Kubura za njih nije znao niti imao razloga znati. Na optužbe da je odgovoran za razaranja i pljačke u području Ovnaka i Vareša, advokat će dokazivati da je nemoguće utvrditi tko je ta razaranja počinio.

Ključno pitanje na suđenju, smatra Kuburina obrana, glasi: "Tko je bio odgovoran za djela mudžahedina?" Tužiteljevo povezivanje stranih boraca sa 7. muslimanskom brigadom nije, po obrani, ni dosljedno ni jasno. "Amir Kubura je simbolizirao ono što su mudžahedini htjeli razoriti" u BiH i zato su u ljeto 1993. godine pokušali na njega izvršiti atentat, navodi Dixon.

Nakon uvodne riječi branitelja, vijeću se kraćom izjavom obratio i optuženi Amir Kubura.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 230

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi poriču krivicu
SPOROVOZNA ODBRANA: Milošević neće da svedoči ali hoće više vremena
ODBRANA: Oficirska riječ Amira Kubure
BIJELJINA, 4. APRIL 1992.: Cipele su ostale u izlogu
LOGOR U LAPUŠNIKU: Završen dokazni postupak optužbe
ZATVOR U SREBRENICI: Kako je Fatima odbranila Miroslavu od Esme
ZLOČIN U UZDOLU: Ko je naredio da se pobiju žene i deca