HomeTKO JE NADLEŽAN ZA KRIVIČNO GONJENJE?
Za istragu i kažnjavanje krivičnih djela vojnika Armije BiH bili su nadležni okružno vojno tužiteljstvo i okružni vojni sud, dokazuje obrana generala Envera Hadžihasanovića, optuženog za propust da kazni podređene vojnike

Hilmo Ahmetović, svjedok odbrane HadžihasanovićaHilmo Ahmetović, svjedok odbrane Hadžihasanovića

Na navode iz optužnice prema kojima je bivši komandant 3. korpusa ABiH odgovoran za propust da kazni počinitelje zločina u svojim jedinicama, njegova obrana odgovara da su za istragu i kažnjavanje krivičnih djela vojnika bili nadležni okružno vojno tužiteljstvo i okružni vojni sud.

“Vojne jedinice nisu mogle utjecati na rad vojnog tužiteljstva i vojnog suda”, kazao je Hilmo Ahmetović, bivši istražni sudac u Okružnom vojnom sudu (OVS) Zenica, kojeg je obrana pozvala da svjedoči na suđenju Enveru Hadžihasanoviću.

Tužitelji su izvodili dokaze o tome da je 3. korpus bio dužan vojnom tužitelju prijaviti počinitelje zločina iz svojih redova, ali da takve prijave nisu upućivane kad su žrtve bili Hrvati ili Srbi, već uglavnom zbog discipliniskih prekršaja pripadnika ABiH.

Obrana Hadžihasanovića i suoptuženog Amira Kubure, koji je zapovijedao 7. muslimanskom brigadom, predočila je sudu dokumente koji pokazuju da su pripadnici ABiH kažnjavani zbog pljačkanja napuštenih hrvatskih kuća.

Tužitelja je, međutim, zanimalo da li je svjedok – koji je stupio na dužnost vojnog suca u Zenici u jesen 1993. godine - ikad primio prijavu zbog zlostavljanja zarobljenika u zeničkoj Muzičkoj školi, ili za pljačke u Varešu, a Ahmetović je naveo da u vrijeme tih događaja o njima nije dobio informacije.

U pogledu zarobljenika držanih u KP domu Zenica 1993. godine, tužitelja je zanimalo koliko dugo je Hadžihasanovićev korpus bio nadležan za njih. Ukazujući da je korpus bio nadležan samo za zatvorenike koje su uhapsili pirpadnici korpusa, svjedok je kazao da je korpus bio za njih odgovoran sve dok nisu predani vojnom sudu i dok im pritvor nije odredio sudac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 223

DIPLOMATSKA POŠTA: Šta je Beograd znao o Srebrenici
NAREĐENJE JE IZVRŠENO: Svedočenje ubice iz Grabovice
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Ko "obrađuje" svjedoke protiv OVK
SVJEDOK ZA OBE STRANE: Devet meseci pakla doktora Mujkanovića
USTUPANJE PREDMETA: Gdje će se suditi generalima Ademiju i Norcu
NI KRIV NI NEVIN: Savo Todović odbio da se izjasni o optužnici