Home



INFORMACIJE ILI DEZINFORMACIJE




Bivši načelnik štaba zapovjednika UNPROFOR potvrdio je argument obrane Envera Hadžihasanovića da nije bilo pouzdanih informacija o zločinu u Dusini. Obrana dokazuje da optuženi nije imao razloga da sumnja u izvještaje s terena te da zato nije pokretao širu istragu o Dusini.

Roderick Cordy-Simpson, svjedok odbrane HažihasanovićaRoderick Cordy-Simpson, svjedok odbrane Hažihasanovića

Britanski general Roderick Cordy-Simpson, koji je početkom 1993. godine bio načelnik štaba zapovjednika UNPROFOR-a, potvrdio je argument obrane Envera Hadžihasanovića da 1993. godine nije bilo pouzdanih informacija o tome da su pripadnici Armije BiH počinili zločin u selu Dusina u Lašvanskoj dolini.

Hadžihasanović se tereti za propust da kazni ubijanje zarobljenih pripadnika HVO i jednog civila u Dusini u vrijeme operacije za kontrolu nad ‘Lašvanskom petljom’, u januaru 1993. godine.

Cordy-Simpson je vodio sastanak s predstavnicima ABiH i HVO, na kojem je pokušao ishoditi prekid neprijateljstava, kad je HVO zapovjednik Tihomir Blaškić dobio poruku “da su neki od njegovih masakrirani u jednom selu”, kazao je Simpson. Blaškić je otišao sa sastanka, a Cordy-Simpson je zatražio od Hadžihasanovićevog zamjenika Džeme Merdana da ispita što se dogodilo.

Sljedećeg dana, 27. januara, svi su se ponovno okupili u Kiseljaku. Merdan je izvijestio – o čemu je već svjedočio na ovom suđenju – da se radi o pogibijama tokom borbi. “Blaškić je tada ostao na sastanku, očigledno je bio zadovoljan informacijom”, navodi Cordy-Simpson.

Obrana nastoji dokazati da Hadžihasanović, kao ni UNPROFOR, nije imao razloga da sumnja u izvještaje s terena te da zato nije pokretao šire istrage o Dusini.

“U tom je periodu bilo puno dezinformacija, na primjer o napadima Armije BiH na HVO, da bi propali pregovori u Genevi”, primjetio je svjedok.

Tužitelj je na to svjedoku prezentirao izvještaj 3. korpusa, s Hadžihasanovićevim potpisom, od 27. januara 1993. godine u kojem se govori da je “teren Lašve očišćen od HVO”. Na pitanje da li i dalje drži da je Blaškić na sastanku iznio dezinformacije, svjedok je kazao da “prihvaća da dokument sugerira nešto drugo, ali da ga on tada nije vidio”.

Kao i njegov kolega iz Britanskog bataljuna Bob Stewart, koji je svjedočio prošle sedmice, Cordy-Simpson je naveo da “nije vidio, niti primio izvještaje o prisustvu organiziranih mudžahedinskih snaga u srednjoj Bosni”, već samo “o pojedincima”. Oba britanska oficira zavrsili su svoje misije u Bosni krajem Aprila 1993., u vrijeme kad su mudžahedini počinili prva ubijanja civila koja se sada stavljaju na teret Hadžihasanoviću.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu