HomeKOMANDANT “OGRANIČENE KOMANDNE MOĆI”
Bivši oficir za vezu Britanskog bataljuna UN u Srednjoj Bosni svjedoči o funkcioniranju Trećeg korpusa Armije BiH u vrijeme kada je njime komandovao optuženi Enver Hadžihasanović

Enver Hadžihasanović u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović u sudnici Tribunala

Enver Hadžihasanović je efikasno vodio štab 3. korpusa Armije BiH, ali mu je komandna moć bila ograničena, ocijenio je bivši oficir za vezu u Britanskom bataljunu UNPROFOR-a u srednjoj Bosni, kojeg je obrana pozvala da na sudjenju Hadžihasanoviću svjedoči o funkcioniranju 3. korpusa.

Hadžihasanović je, po načelu zapovjedne odgovornosti, optužen zbog propusta da spriječi i kazni zločine nad ne-bošnjačkim stanovništvom u njegovoj zoni odgovornosti 1993. godine.

Britanski oficir, čiji je identitet zaštićen, je ocijenio da je Hadžihasanović bio “u teškoj situaciji” zbog loše opremljenosti Armije BiH, neobučenosti podredjenih zapovjednika i loših sredstava veze. Vojnici na terenu bi izvršavali naredbe i akcije “ako bi to njima odgovaralo”, primijetio je svjedok. “Mi (u Britanskom bataljunu) nismo znali sve što se dogadja na terenu, ali mislim da nisu ni oni (u 3. korpusu)”, rekao je on.

Britanski oficir takodjer navodi kako njegov bataljun “nije imao dokaza da su mudžahedini bili borbeno podredjeni 3. korpusu”. Svjedok koji je u srednjoj Bosni bio do maja 1993. godine dodaje kako se “ne sjeća da je itko iz BritBata vidio strane borce u redovima ABiH”.

U dokaznom postupku tužitelja – koji dokazuje da je Hadžihasanović komandno odgovoran za zločine stranaca - svjedočilo je nekoliko britanskih oficira koji su bili razmješteni u tom području sredinom i krajem 1993. godine. Oni su procijenili da je 3. korpus logistički pomagao mudžahedine, a neki su smatrali i da su stranci bili podredjeni 7. muslimanskoj brigadi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 221

PRESUDA: Osam godina zatvora za generala Strugara
SUDJENJE: Da li je general Halilović želio slavu, a ne i odgovornost, komandovanja
NEVOLJNI SVEDOK: Zakasnelo proleće poručnika Belulija
OD NEPOVERENJA DO POŠTOVANJA: Britanski pukovnik brani bosanskog generala
OBRAZAC DELOVANJA: Uloga civila u ratnim pohodima Nasera Orića